StoryEditor

Samosprávy hospodária lepšie ako štát

26.08.2013, 00:00

Ako v súčasnosti hospodária jednotlivé samosprávy?
Samosprávy ako celok hospodária nielen aktuálne, ale i z dlhodobého hľadiska lepšie ako štát.

Kde majú samosprávy možnosti ušetriť?
Treba si uvedomiť, že väčšinu, až dve tretiny z našich 2 900 miestnych samospráv tvoria malé obce do 1 000 obyvateľov, ktoré majú pomerne malé rozpočty. V najmenších obciach až tretinu z nich ukrojí samotná administratíva, teda správa obce. V týchto obciach sa tie milióny, ktoré nezmyselne prehajdákajú každoročne ministerstvá na zbytočné obstarávania, ušetriť nedajú. Priestor na šetrenie vo väčších samosprávach isto nájdeme vo verejnom obstarávaní či predajoch a prenájmoch majetku.
Čo by mala urobiť vláda, aby pomohla k lepšiemu hospodáreniu samospráv?

K úsporám nemôže dôjsť bez toho, aby sa zrealizovala komunálna reforma, teda zlučovanie obcí a združovanie výkonu ich samosprávnych funkcií, k čomu však vláda nemá odvahu pristúpiť. Kým sa tento proces nespustí, bude platiť, že občania v menších obciach v tejto krajine nedostávajú za svoje dane adekvátne služby tak, ako občania vo väčších obciach či mestách. Vláda by nemala zvaľovať zodpovednosť za slabú vôľu sekať vlastné výdavky a za vlastné zlyhania na samosprávy.
Navrhujete nejaké konkrétne opatrenia?
Vláda by mala na základe aktuálne prebiehajúceho auditu verejnej správy rozhodnúť o redukcii kompetencií, úradov, stoviek rozpočtových a príspevkových organizácií, ktoré stoja daňovníkov ročne viac ako miliardu eur. Program ESO, ktorý vláda realizuje, zatiaľ žiadne úrady nezrušil, dochádza len k ich zlučovaniu. Sme svedkami prepisovania tabúľ a hlavičiek v papieroch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:34