StoryEditor

Odkaz vlády: sporte si radšej na burze

15.04.2015, 00:00
Rezort financií chce povzbudiť ľudí k nakupovaniu cenných papierov. Odpustením daní.

Štát ukázal ďalšie eso na rozhýbanie strnulého kapitálového trhu na Slovensku. Plánuje dať ľuďom pádny dôvod na to, aby opustili termínované vklady a svoje úspory radšej naliali do cenných papierov. Po novom totiž nebudú musieť platiť dane zo zisku pri dlhodobom investovaní na kapitálovom trhu.

Má to však podmienky. Cez obchodníkov s cennými papiermi budú musieť zotrvať na trhoch minimálne 15 rokov, avšak investovať maximálne tri tisícky eur ročne. Dobrá správa však je, že na reinvestovanie peňazí v rámci portfólia sa pravidlá nevzťahujú. Pri troche šťastia tak môžu sporitelia ušetriť tisíce eur.

Ako Briti

„Inšpirovali sme sa napríklad v Británii, kde sú takéto schémy veľmi populárne,“ vysvetľoval včera na stretnutí s novinármi štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Rezort chce spustiť túto novinku už od prvého januára budúceho roka. V týchto dňoch pustil návrh do pripomienkového konania.

To však nie je jediná novinka v daniach, ktorá by mala vzkriesiť obchodovanie na kapitálovom trhu. Z odpustenia daní sa budú môcť tešiť aj investori, ktorí budú na trhoch v Európskej únii predávať cenné papiere minimálne rok po tom, ako ich kúpili.

„Tieto opatrenia budú mať určite pozitívny vplyv na motiváciu ľudí investovať,“ povedal pre HN výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností Ivan Znášik. Pripomenul však, že návrh je ešte známy príliš krátko, aby sa dali konkrétnejšie zhodnotiť jeho prípadné dôsledky. „Ešte nie je jasné, za akých podmienok a na ktoré podielové fondy sa bude daňová úľava vzťahovať. To budeme teraz konzultovať s rezortom a preverovať,“ dodáva Znášik. Pripomína, že je to kľúčová otázka, keďže veľká väčšina bežných Slovákov investuje na kapitálových trhoch práve prostredníctvom podielových fondov.

Prvé detaily o zámere ministerstva však hodnotí pozitívne. Podmienka sporenia počas obdobia 15 rokov je podobná ako v iných vyspelých krajinách. A maximálna výška ročnej investície úplne postačuje. Ministerstvo financií sa totiž snaží „zmobilizovať“ hlavne radových Slovákov. Ak by chcel sporiteľ plne využiť daňovú úľavu, musel by do cenných papierov mesačne investovať 250 eur. Podľa nedávneho výskumu, ktorý zverejnila Slovenská sporiteľňa, si však Slováci sporia priemerne necelú stovku mesačne. A napríklad Rakúšania 188 eur. „Myslím, že takéto nastavenie bude vyhovovať drvivej väčšine Slovákov,“ vysvetľuje Znášik.

Trhu to pomôže

Rezort financií tak môže byť úspešný pri snahe rozvíjať kapitálový trh. „Ak to zhrnieme, táto iniciatíva môže mať pozitívny vplyv na rozvoj kapitálového trhu na Slovensku. Pre investorov sa stane atraktívnejším miestom na zhodnocovanie úspor a pre emitentov miestom na získanie zdrojov na podnikanie,“ konštatoval podpredseda predstavenstva spoločnosti ASSET Management Slovenskej sporiteľne Roman Vlček.

Ministerstvo už na začiatku vlaňajška ukázalo koncepciu na rozvoj kapitálového trhu. V rámci nej už napríklad buduje nový centrálny depozitár. Pomôcť by mala aj privatizácia Slovak Telekomu. Štát plánuje predať časť svojich akcií na samotnej bratislavskej burze a pomôcť tak vytrhnúť ju z „hybernácie“.

Aké ďalšie zmeny v daniach pripravuje ministerstvo financií od budúceho roka

Malé firmy majú byť viac chránené pred dopadmi súvisiacimi s nesplácaním faktúr. Získajú možnosť platiť DPH z faktúr až potom, keď im budú vyplatené. Túto výhodu budú mať firmy so sídlom alebo miestom podnikania na Slovensku a ročným obratom do 75-tisíc eur. Nesmú byť v likvidácií či konkurze

Začínajúce firmy a startupy budú môcť mať registráciu platcu DPH bez toho, aby zložili daňovú zábezpeku. K jej úhrade príde neskôr napríklad zrážkami z nárokovaných vratiek dane.

Pri pokutách presadzuje rezort zavedenie takzvanej Absorbčnej zásady. Ak Finančná správa zistí viacero pochybení daňovníka z ktorých mu hrozia pokuty, daňovník zaplatí iba jednu. Tú najvyššiu.

Ministerstvo financií chce motivovať ľudí k dobrovoľnému dodatočnému doplácaniu daní. Ak daňovník podá opravné daňové priznanie do 15 dní od začatia finančnej kontroly, dostane 30 percentnú zľavu zo sankcií súviviasich s daňovými nedoplatkami.

Obchodníkom sa posunie lehota na dopredaj alkoholu so starými ochrannými známkami. Pôvodne museli tento tovar vypredať do 30 septembra 2016. Po novom by mali získať čas do konca budúceho roka.

01 - Modified: 2007-05-10 10:30:59 - Feat.: 0 - Title: Telekomu hrozí štrajk
01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 03 - Modified: 2024-03-25 11:31:57 - Feat.: - Title: Vláda si robí zálusk na peniaze sporiteľov. Obávame sa ďalšieho zničujúceho útoku na druhý pilier, vraví SaS 04 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 05 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:49