StoryEditor

Skomplikovať vyplácanie dôchodkov z 2. piliera by mohli poisťovne

28.01.2014, 06:47
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vyplácanie dôchodkov z druhého dôchodkového piliera, ku ktorému príde prvýkrát už budúci rok, by mohli skomplikovať komerčné poisťovne. A to tak, že nebudú mať záujem predkladať sporiteľom ponuky do centrálneho elektronického ponukového systému. Toto riziko naznačili na konferencii zameranej na 2. pilier, ktorú zorganizoval Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS), viacerí odborníci.

Rizikom je, či sa vôbec nejaké poisťovne prihlásia. Možno sa prihlási jedna, či dve. To dnes ešte nemôžeme vedieť. Zatiaľ žiadna poisťovňa nepovedala, že sa prihlási. Keď ich v systéme bude veľmi málo, tak nebudú motivované na to, aby dali sporiteľom nejakú férovú cenu," upozornil pre TASR prognostik Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Baláž.

Ako jedno z možných rizík kapitalizačného piliera uviedla neprihlásenie poisťovní do systému aj generálna riaditeľka sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jana Kolesárová. „Sú určité riziká anuitnej novely. Dúfam však, že sa nenaplnia, lebo sme sa snažili zákon nastaviť dobre. Jedným z rizík je, že v roku 2015 by sa stalo, že by žiadna z poisťovní nemala záujem o vyplácanie dôchodkov z 2. piliera. Snažíme sa však robiť všetko preto, aby sa tak nestalo," priblížila Kolesárová počas konferencie.

Podľa Radovana Ďuranu, analytika INESS, je však otázkou aj to, do akej miery má štát nútiť sporiteľov kupovať dôchodky v komerčnej poisťovni. „Pretože ak človek pri doživotnej anuite vo výške desiatich, či dvadsiatich eur zaplatí príliš veľkú sumu na poplatkoch, tak potom tento spôsob výplaty nie je ideálny a pre sporiteľa nie je výhodný," myslí si Ďurana.

Predkladanie ponúk do centrálneho elektronického ponukového systému má podľa rezortu práce zabezpečiť najmä transparentnosť vo vyplácaní dôchodkov z 2. piliera. V praxi by mal fungovať tak, že sporiteľ príde do konkrétnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) a  požiada si o dôchodok z 2. piliera.

DSS túto informáciu zašle do ponukového systému, ktorý bude spravovať Sociálna poisťovňa (SP). Tá potom predloží jeho nasporenú sumu a na ňu dajú komerčné poisťovne konkrétne ponuky. Sporiteľ by mal dostať ponuky poštou do jedného až dvoch dní. Následne sa musí dôchodca v priebehu 30 dní rozhodnúť, ktorú z nich prijme. Sporiteľ si môže vybrať ponuku dôchodku s pozostalostným alebo bezpozostalostným vyplácaním, s indexáciou či bez indexácie.

Ďalším rizikom anuitnej novely je aj to, že sporitelia, ktorí budú dôchodky z 2. piliera čerpať prvýkrát v roku 2015, budú sklamaní z ich výšky. "Druhý pilier funguje desať rokov a to je jednoducho príliš krátka doba na to, aby vygeneroval nejaké zmysluplné dôchodky. Takže bude znesená kritika na dôchodky, ktoré sa z tohto systému budú vyplácať," varovala Kolesárová.

Zhodnotila však, že pracovnej skupine, ktorá novelu zákona pripravovala, sa podarilo v nastavení podmienok vyplácania dôchodkov z 2. piliera dosiahnuť konsenzus a naplniť niekoľko cieľov. „Je to vytvorenie predpokladov pre vyššie dôchodky z 2. piliera, podpora udržateľnosti verejných financií a ochrana peňazí daňovníkov v budúcnosti, zníženie administratívnej záťaže pre sporiteľa, lepšia informovanosť občanov pred odchodom do dôchodku a transparentné konkurenčné prostredie," dodala Kolesárová.

01 - Modified: 2005-12-22 11:34:15 - Feat.: 0 - Title: Abeceda vášho budúcoročného úspechu
01 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 02 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 03 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 04 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:42