StoryEditor

Boj o firmy sa začína. Chcú investovať

25.03.2014, 23:00
Štrnásť investorov, ktorí na Slovensku ešte vôbec nepodnikajú a ktorí by spolu zamestnali až 4700 ľudí.

Väčšinu v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Aj o projekty týchto firiem je dnes v hre Slovensko, nie je však jediné. „Títo investori nás porovnávajú s alternatívnymi lokalitami, robia prvé obhliadky a návštevy. Zatiaľ jeden žiada o úľavu na dani,“ vyhlásil hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Karty sú tak rozdané najmä pre Čechov, Poliakov a Maďarov.

 

 

Oživenie ekonomiky

Na spresnenie – Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, ktorá k nám láka investície a ktorá spadá pod rezort hospodárstva, má celkovo rozrokovaných až 46 projektov. Spomínaní 14 investori sa o Slovensko začali zaujímať úplne prvýkrát, pričom by investovali v automobilovom biznise, spracovaní kovov, energetike. Záujem majú aj spoločnosti, ktoré by u nás mohli postaviť centrá zdieľaných služieb či investovať do vedy a výskumu. Vlani sa pritom za celý rok o našu krajinu zaujímalo 26 úplne nových firiem. Záujem o investovanie rastie, čo potvrdil aj minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský:„Je to dôkaz toho, že Slovensko je stabilná krajina. Rovnako podnikateľské prostredie na Slovensku je pre zahraničných investorov atraktívne a prispieva k tomu aj oživenie ekonomiky.“

To, že ide o dobrý signál pre ekonomiku, potvrdzuje aj analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov, dodáva, že dôležité bude, koľko zo zamýšľaných investícií prejde aj do realizačnej fázy. „Veľký vplyv na tento výsledok má najmä postupné oživovanie svetovej ekonomickej aktivity, ktoré prebilo aj fakt, že slovenské podnikateľské prostredie sa relatívne zhoršuje,“ reaguje Pánis.

 

Keď sa menia zákony. K horšiemu

Boj o investorov, ktorí dostávajú chuť expandovať, sa však zostrí. O tom, kto investora získa, rozhoduje viacero faktorov. Od toho, do čoho chce firma investovať, koľko by tu mohla mať dodávateľov, až po to, aké úľavy mu ponúknu jednotlivé krajiny. „Je pravdepodobné, že bez nepriaznivých legislatívnych zmien by Slovensko považovalo za atraktívnu destináciu ešte viac investorov,“ vraví Pánis.

V mnohých sektoroch spracovateľského priemyslu má však Slovensko dobré konkurenčné postavenie. „To pramení z dobrého pomeru medzi kvalifikáciou a nákladmi na pracovnú silu,“ upozorňuje analytik.

Napriek tomu, že sa rozbeh roka v lákaní investícií vydaril, podľa Hoštáka k zásadnému obratu nedôjde. A to dovtedy, kým sa výrazne neupravia zákony, ktoré sa dotýkajú podnikania na Slovensku.

01 - Modified: 2006-03-14 08:50:00 - Feat.: 0 - Title: Vodiči nemusia od štvrtka jazdiť so zapnutými svetlami
01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:49