StoryEditor

Stimuly sa zmenia. Získať môžu špekulanti

07.10.2014, 00:00
K investičnej pomoci sa majú dostať aj firmy bez majetku. Tie bude možné následne predať.

Firma Monocrystalex chcela v Medzilaborciach s podporou štátu postaviť závod na výrobu umelého zafíru. Napriek poskytnutým peniazom sa to nepodarilo. Dnes štát exekučne vymáha od firmy takmer pol milióna eur. V budúcnosti si však môže cestu, ako sa dostať v takýchto prípadoch k svojim peniazom, skomplikovať. Rezort hospodárstva pripravuje zmenu pravidiel prideľovania investičných stimulov. Vďaka nim by sa k štátnej pomoci mohli dostať firmy, ktoré nevlastnia takmer žiaden vlastný kapitál. Už od decembra tohto roku plánuje zrušiť povinnosť firiem kryť polovicu investície vlastným imaním.

Ak chce totiž dnes firma podnikajúca v priemyselnej výrobe získať od štátu stimul, musí investovať do nákupu majetku minimálne 10 miliónov eur. Polovicu z jeho hodnoty, teda aspoň 5 miliónov eur, musí firma alebo podnikateľ kryť vlastným majetkom. „V praxi sa ukázala táto podmienka ako nadbytočná a spôsobuje komplikácie s použitím finančných zdrojov generovaných vlastnou činnosťou podniku na účely rastu a expanzie podniku,“ zdôvodňuje hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková. Na riziko, že štát sa takýmto spôsobom môže dostať do rizika v prípade zlyhania investície, upozorňuje aj právnik. „Nestotožňujeme sa s názorom predkladateľa novely, že takáto povinnosť bola nadbytočná,“ potvrdzuje možnú hrozbu partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev.


Čítajte viac: Štát by mal vyžadovať isté krytie dotácie


Pôjde to aj bez kapitálu

Novela, s ktorou prichádza nový minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD), má urýchliť rozhodovanie o ich prideľovaní firmám. S takouto zmenou však nesúhlasí bývalý štátny tajomník na ministerstve hospodárstva a opozičný poslanec Martin Chren (nezaradený). Na jednej strane priznáva, že momentálna požiadavka krytia je možno až príliš vysoká, za správne však nepovažuje ani úplne odstránenie tejto podmienky. Poukazuje pritom na banky, ktoré tiež nefinancujú projekty, ak firmy nepreukážu vlastnícky podiel na majetku aspoň vo výške 20 percent. „Významná investícia megakasína za Petržalkou by zrejme pri povinnosti 50 percent vlastníckeho podielu na majetku nemala šancu získať stimul. Ak sa však táto povinnosť zníži na nulu, má šancu získať ho automaticky, bez toho, aby prebehla čo i len verejná diskusia,“ upozorňuje na možné riziko Chren. Zmena tiež môže prispieť k špekuláciám, že firmy využijú stimul na tvorbu vlastného imania. Samotný rezort takéto riziká nepripúšťa. „Z povahy investičnej pomoci a nastavenia pravidiel v tejto oblasti nie je možné, aby prijímateľ použil pomoc priamo na tvorbu vlastného imania alebo ako zabezpečenie pre bankové financovanie,“ tvrdí Žiaková.

Pomoc bude možné predať

Od decembra sa má tiež zrušiť pravidlo, ktoré firmám zakazovalo významným spôsobom meniť svoju vlastnícku štruktúru v čase od podania investičného zámeru až po uplynutie piatich rokov od jeho zrealizovania. „Takýmto spôsobom sa môže otvoriť priestor na obchodovanie s investičnými pomocami, pri ktorých určité spoločnosti budú žiadať o investičnú pomoc už s plánom predaja spoločnosti bezprostredne po získaní investície,“ hovorí Leontiev. Ministerstvo tvrdí, že ak takéto vlastnícke zmeny nenarúšajú vnútorný trh, hospodársku súťaž a vzniknuté pracovné miesta, tak ich zakazovať netreba.

Nové pravidlá sa majú vzťahovať nielen na nové žiadosti, ale aj na tie staré. A to v prípade, ak si žiadatelia podajú na ministerstvo oznámenie o zmenách v projekte.

 

01 - Modified: 2006-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Turecko dostalo mesačné ultimátum
01 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:24