StoryEditor

Skrachovaná minioceliareň bojuje o svoj vodný biznis

02.09.2015, 00:00
O predané vodné hospodárstvo fabriky SSM sa hlási pôvodný majiteľ. Chce ho získať späť.

Košickému súdu sa na stole kopia spory o aktíva skrachovanej minioceliarne Slovakia Steel Mills (SSM). Najnovšie vypukol boj o vodné hospodárstvo modernej fabriky spájanej s partnermi z Istrokapitálu Braňom Prieložným a Mariom Hoffmannom.

Práve túto časť hospodárstva fabriky sa snaží získať do konkurznej podstaty správca konkurzu, aby tým zabránil odlevu a vyvádzaniu majetku zo spoločnosti. „Podali sme žalobu o určenie neúčinnosti právnych úkonov prevodu a predaja. Domáhame sa ňou vydania vodného hospodárstva v prospech všeobecnej konkurznej podstaty,“ hovorí pre HN správca konkurzu Matúš Králik z advokátskej kancelárie Králik & Partners, konkurzy a reštrukturalizácie.

Zápas o majetok

Takmer celý majetok SSM je totiž založený v prospech Českej exportnej banky. Oceliareň svojimi aktívami ručila za obrí úver vo výške 168 miliónov eur od štátnej Českej exportnej banky. Ten však nezvládala splácať a po márnom boji spadla do konkurzu.

Banka sa však začiatkom roka 2013 vzdala záložného práva na budovu úpravne a chladenia vody. Zo zálohy banka zároveň vyňala i halu na spracovanie šrotu, oceliareň a valcovňu. Fabrika následne svoje vodné hospodárstvo odpredala za niekoľko miliónov eur do rúk spoločnosti TP2 so ziskom vo výške 485-tisíc eur s tým, že si ho od nového majiteľa spätne prenajala.

Zdroj HN tvrdí, že časť financií použila zadlžená fabrika na zníženie svojich záväzkov voči českej banke. Štátna banka dianie okolo vodného hospodárstva nekomentuje. „Česká exportná banka chce byť v prípade konkurzného konania na spoločnosť Slovakia Steel Mills maximálne úspešná. Nemôže preto uviesť žiadne podrobnosti k svojmu postupu v tomto prípade,“ tvrdí riaditeľ odboru medzinárodných vzťahov a komunikácie banky Petr Križan.

Vodári pod drobnohľadom

Energetická firma TP2 vznikla v roku 2007 za účelom dodávok energií spoločnostiam pôsobiacim v areáli bývalého závodu Chemko Strážske. Neskôr sa začlenila do holdingu Energochemica sformovaného finančníkmi z J&T a Istrokapitálu. V dozornej rade energeticko-chemického zoskupenia ešte pred časom sedel napríklad milionár Mario Hoffmann či prešovský veľkopodnikateľ Miroslav Remeta.

Hoffmann pritom medzičasom opustil svoj post v dozornej rade východoslovenskej oceliarne. Krátko po krachu SSM prejavila záujem o kontrolu nad dodávkami vody pre producenta stavebnej ocele investičná skupina Arca finančníka Pavla Krúpu. Od spoločnosti TP2 vodné hospodárstvo odkúpila. Česká exportná banka však finančníka Pavla Krúpu v polovici marca tohto roka zaskočila informáciou, že o plánoch skupiny Arca preniknúť do areálu fabriky vie. Pavol Krúpa preto predpokladá, že údaje o príprave kúpnych zmlúv mohli pochádzať iba zo správcovského spisu. Do neho však nahliadajú len účastníci konkurzu. Banka v tom čase medzi nich nepatrila. „Existuje preto dôvodné podozrenie, že túto informáciu získala banka práve od správcu,“ tvrdí Krúpa.

Žalovaná je Arca

Arca si do konkurzu na SSM zároveň prihlásila dve pohľadávky v celkovej výške takmer 600-tisíc eur. Konkurzný správca však jej nároky poprel. Na schôdzi veriteľov preto Krúpova česko-slovenská finančná skupina nemohla hlasovať, namietať prijaté uznesenia ani byť volená do veriteľského výboru. Arca sa zároveň stala hlavným žalovaným v spore o určenie neúčinnosti právnych úkonov k nakladaniu s majetkom vodného hospodárstva fabriky. Správca Matúš Králik tvrdí, že v prípade pôvodnej žaloby na spoločnosť TP2 Okresný súd Košice I vydal predbežné opatrenia. Tie mali firme zviazať ruky pri ďalšom nakladaní so získaným majetkom.

Kto napokon získa kľúč k energetickým dodávkam za plot fabriky v Strážskom, rozsekne až košický súd. Zároveň hrozí, že konkurz na minioceliareň zablokuje i dlhý súdny spor o rozľahlé pozemky pod fabrikou s rozlohou 350-tisíc štvorcových metrov medzi Chemkom Strážske v likvidácii a Českou exportnou bankou, ktorá je hlavným veriteľom oceliarov.

01 - Modified: 2007-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za pápežom pôjdu stovky našich
01 - Modified: 2020-05-25 04:56:52 - Feat.: - Title: Finančníkovi Prieložnému z Istrokapitálu zbankrotoval oceľový biznis na východe 02 - Modified: 2017-11-07 22:00:39 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Finančník Krúpa má kľúč ku skrachovanej oceliarni 03 - Modified: 2017-09-26 23:55:26 - Feat.: - Title: Skrachovanej oceliarni finančníkov z Istrokapitálu hľadajú nového majiteľa 04 - Modified: 2017-01-10 20:57:06 - Feat.: - Title: Finančné skupiny krúžia okolo minioceliarne na východe 05 - Modified: 2016-05-25 20:52:54 - Feat.: - Title: Podnik milionárov má nižšiu hodnotu ako núkal Krúpa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:15