StoryEditor

Kmotrík: Odmietam už počúvať, ako som zbohatol

06.05.2015, 00:00

„Ideme do toho,“ vyhlásil včera premiér Robert Fico v súvislosti s výstavbou národného futbalového štadióna v Bratislave. Týmto nahrádza projekt podnikateľa Ivana Kmotríka. Ten bol doterajším developerom výstavby. „Keď bude garantom štát, nebude sa projekt brzdiť tak ako doteraz,“ tvrdí pre HN.

Iba deň po tom, čo ste rezignovali z výstavby nového štadióna, vyhlásil premiér Robert Fico, že jeho vláda zabezpečí projekt finančne aj ako jeho garant.

Ja už nemám na to, aby som neustále s niekým bojoval o možnosť postaviť ten štadión – či už to boli v minulosti mestskí poslanci, alebo aktuálne prokuratúra. Odmietam už počúvať ataky na moju osobu, ako chce na tom projekte Kmotrík zarábať. Ja si myslím, že keď sa garantom výstavby stane štát, už sa neobjavia orgány, ktoré by tento projekt brzdili tak ako doteraz. To je všetko.

Vy ste už vykonali výkopové práce, máte vypracovaný projekt architektom Karolom Kállayom. Bude sa dať využiť aj potom, čo berie národný štadión do svojich rúk štát?

Ja si myslím, že asi ťažko namaľuje niekto lepší návrh, aký sa podaril pánovi Kállayovi. Všetko okolo projektu a rôznych povinností, ktoré sme museli splniť, stálo veľa peňazí. A strávili sme nad týmto projektom už veľa času.


Čítajte viac: Fico rozhodol: postaví nový chrám futbalu


Akceptujete plány vlády napriek tomu, že súčasťou nového projektu už nebudú môcť byť kancelárie, byty či iné komerčné priestory, ktoré ste plánovali?

Ja nemám dôvod nesúhlasiť s rozhodnutím premiéra. A že tam nebudem môcť mať komerčné budovy? No tak ich tam nebudeme mať, našou prioritou bol najmä futbalový štadión. Navyše dnes sa ťažko prenajímajú priestory. V Bratislave je 300 rozostavaných budov,3-tisíc bytov a čo teraz? Keď ich tam nechcú, tak tam nebudú.

Je pre vás výhodnejšie prenajímať si nový štadión povedzme od mesta, ako byť jeho majiteľom?

Pozrite sa, my urobíme všetku možnú spoluprácu, akú budú chcieť. My sme nečerpali doteraz žiadne peniaze zo štátneho rozpočtu napriek tomu, že sme tak mohli urobiť minulý aj tento rok. Ak by sme už začali stavať a prokuratúra rozhodne, že tak robíme v rozpore zo zákonom – lebo ešte stále sa k tomu nevyjadrila, mohli by sme prísť o peniaze. Investovali by sme napríklad 20 miliónov eur, a oni by to zakázali.

Neobávate sa, že by po parlamentných voľbách o rok mohla prípadná nová vláda súčasné plány zrušiť tak, ako to bolo v roku 2010?

Kto by mal záujem tomuto projektu škodiť? Keď tam kompetentní neuvidia žiadne fyzické osoby, nebudú tam ani hľadať osoby, čo sa na tom priživujú, parazitujú alebo zarábajú. V takom prípade ani mesto, ani iné organizácie nemôžu mať nič proti tomuto projektu. Veď je to vec národná a má slúžiť hlavne pre ľudí.

01 - Modified: 2007-05-25 07:33:00 - Feat.: 0 - Title: Bývalého thajského premiéra okradli v ruskom McDonald's
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:30