StoryEditor

Z vojny bánk profitujú klienti. Úroky sú nízke ako ešte nikdy

01.04.2016, 00:00
Nedávne zníženie poplatku za predčasné splatenie pôžičky na bývanie spôsobilo na bankovom trhu zemetrasenie.

Bitka o klientov. Taká je aktuálna situácia na bankovom trhu. Dôvodom je boom lacných hypoték na bývanie. Len pred necelými dvoma týždňami začal platiť nový zákon, podľa ktorého môže byť predčasné splatenie úveru na bývanie spoplatnené maximálne jedným percentom zo zostatkovej sumy. Predtým museli klienti platiť päťpercentný poplatok.

Znamená to, že napríklad za predčasné splatenie úveru na bývanie vo výške 50-tisíc eur po novom zaplatíte banke mimo výročia fixácie len 500 eur namiesto 2 500 eur.

Ľudia si tak vo väčšom začali prenášať hypotéky z banky do banky. A samotné finančné domy lovia klientov na rôzne akcie. Lákajú ich napríklad na benefity v podobe odpustenia poplatkov za poskytnutie úveru, za znalecký posudok či dokonca za kataster. Banky tak v boji o udržanie si klienta začali podľa odborníka portálu Finančná hitparáda Pavla Škriniara ponúkať svoje služby akoby zadarmo. Väčšie banky sa budú snažiť ochrániť si svojich klientov a nestratiť tak trhový podiel. Menšie v tom vidia príležitosť, ako práve získať väčší podiel na trhu. „Dôkazom toho sú aj aktuálne spustené kampane, pri ktorých úrokové sadzby atakujú bezprecedentnú hranicu 1,5 percenta,“ ozrejmil výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. Úrokové sadzby ponúkané bankami sú v súčasnosti podľa Škriniara iba na obmedzený čas, kým sa presun klientov medzi bankami ustáli.

Slovensko zažíva klesajúci trend úrokov na úvery na bývanie už dlhší čas. Za obdobie lacných hypoték môže predovšetkým politika centrálnej banky. „Európska centrálna banka na trhy leje čoraz viac lacných peňazí. Jej úrokové sadzby mieria čoraz hlbšie pod nulu a navyše zvýšila aj objem vykupovaných dlhopisov,“ vysvetľuje analytik finančných trhov spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář. Očakáva, že zlacňovanie hypoték by malo ešte pokračovať. Politika centrálnej banky by sa totiž nemala sprísňovať a lacných peňazí bude dostatok. „Na bankovom trhu panuje veľká konkurencia, a preto budú musieť banky vytiahnuť z rukáva ešte väčšie esá,“ dodáva Cihlář.

Infografika

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:55