Egypt políciaReuters
StoryEditor

Do Egypta napriek embargu stále prúdia zbrane z Únie, medzi hriešnikmi je aj Slovensko

25.05.2016, 15:00
Autor:
ČTKČTKdlmdlm
Dvanásť z dvadsiatich ôsmich štátov Európskej únie nerešpektuje zákaz vývozu zbraní a zbrojného tovaru z EÚ do Egypta.

Podľa agentúry DPA to tvrdí medzinárodná organizácia obhajujúca ľudské práva Amnesty International (AI) s tým, že medzi hriešnikmi je Nemecko, Taliansko, Bulharsko, Cyprus, Francúzsko, Bulharsko,Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Veľká Británia, Španielsko ale aj Slovensko.

Zbrane zo Slovenska

Potvrdzuje to aj Výročná správa o obchode s výrobkami obranného priemyslu za rok 2015 z dielne Ministerstva hospodárstva.

Slovensko Egyptu udelilo licencie v hodnote vyše 11,3 milióna eur, zatiaľ boli vyčerpané dodávky za takmer 250-tisíc eur. Podľa kategórií išlo najmä o zameriavače zbraní, prístroje na kontrolu paľby a terénne vojenské vozidlá. 

"Slovensko plne dodržiava rozhodnutie Európskej rady o oficiálnom zákaze vývozu zbraní a zbrojného tovaru z EÚ do Egypta, ktorý môže byť zneužitý na vnútornú represiu proti civilnému obyvateľstvu," reagoval na správu AI hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano.

Únijné štáty sa dohodli na pozastavení licencií na vývoz zbraní do Egypta v roku 2013 po tom, čo tamojšie bezpečnostné jednotky krvavo potlačili demonštráciu priaznivcov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Zákrok si vtedy vyžiadal stovky obetí. Únijné embargo sa týka všetkého vybavenia, ktoré by sa mohlo použiť na "vnútornú represiu".

Zaujímavosťou v tejto veci je však fakt, že Rada embargo nevydala ako rozhodnutie alebo nariadenie. Čiastočné zbrojné embargo teda nie je právnym, ale výhradne politickým záväzkom.

Biznis ako obvykle

V roku 2014 odsúhlasila EÚ 290 licencií na vojenské vybavenie pre Egypt v celkovej hodnote šesť miliárd eur. Medzi položkami majú byť ľahké a ručné zbrane, strelivo, pancierované vozidlá, vojenské vrtuľníky, ťažšie zbrane na protiteroristické operácie aj technológie na sledovanie. 

Zbrojný expert AI Matthias John vyzval, aby členské štáty okamžite začali rešpektovať vývozné embargo na taký tovar, ktorý môže byť použití na utláčanie obyvateľstva.

"Vzhľadom k stálemu porušovaniu ľudských práv egyptskou armádou a bezpečnostnými jednotkami je pokračovanie vývozu zbraní z Nemecka zlým signálom," vyhlásil John.

Muhammad Mursí zvíťazil s podporou islamského Moslimského bratstva v roku 2012 v prvých demokratických prezidentských voľbách po páde autoritárskeho režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete 2013 ale Mursího zvrhol vojenský puč, ktorý viedol súčasný prezident Abdal Fattah Sísí.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:54