Reuters
StoryEditor

Utečenci a puč potápajú grécky turizmus. Rezervácií v hoteloch ubúda

04.08.2016, 15:13
Autor:
ČTKČTK
Predstavitelia gréckeho turistického priemyslu majú obavy z výsledkov tejto sezóny. Neúspešný puč v Turecku aj migračná kríza odrádza ľudí cestovať do krajiny.

Čerstvo namaľované domy sa lesknú na slnku, modré okenice žiaria ako more a stoly v krčmách sú pokryté obrusmi. Napriek tomu visí vo vzduchu úzkostná otázka - prídu turisti alebo neprídu? Turisti z celého sveta prispievajú k hrubému domácemu produktu Grécka 25 percentami.

Utečenecká kríza, rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu a v neposlednom rade aj pokus o prevrat v Turecku spôsobili, že situácia v cestovnom ruchu je veľmi neistá. Jednému z hlavných zdrojov príjmov Grécka tak hrozí, že by mohol kvôli mnohým krízam po celom svete vyschnúť. Aj keď v niektorých ohľadoch sa rysuje aj možný prospech pre Grécko, píše DPA.

Oprava prognózy

Ešte na začiatku roka vyzerali prognózy dobre. Šéf gréckeho zväzu podnikateľov v cestovnom ruchu Andreas Andreadis očakával zvýšenie počtu turistov o 15 percent. Teraz však musel svoje odhady opraviť. "Nachádzame sa na rovnakej úrovni," priznal v nedávnom rozhovore v televízii. Zostáva tak podľa neho len dúfať v rezervácie na poslednú chvíľu, vďaka ktorým by sa mohlo podariť dosiahnuť mierny rast v porovnaní s rokom 2015.

Od Andreadisovej optimistickej prognózy sa toho vo svete veľa udialo a mnoho udalostí ovplyvnilo aj rezervácie dovoleniek v Grécku. Jednou z nich je utečenecká kríza, ktorá má dopad najmä na ostrovy v Egejskom mori - Lesbos, Chios, Samos, Kos a Rodos.

Turci nechodia

Teraz už síce prichádza na ostrovy len niekoľko utečencov, ale hrozné obrazy z jesene 2015, kedy denne prichádzali na nafukovacích člnoch tisíce ľudí a mnoho z nich sa utopilo zostávajú v mysliach mnohých potenciálnych turistov.

"Spočiatku nám migračná kríza spôsobila pokles rezervácií o 80 percent," hovorí šéf jednej z najväčších cestovných agentúr na Kose Jannis Kapasakalis. "Teraz je to lepšie, máme pokles len o 20 percent." To ale podľa neho nie je všetko.

Po pokuse o prevrat v Turecku výrazne klesol počet tureckých turistov, ktorí sú pre jeho firmu dôležitým zdrojom príjmov. A rezervácie výletov európskych turistov z Kosu na turecké pobrežie sú takmer nulové. "Nikto sa tam neodváži," dodáva Kapasakalis.

Brexit zatiaľ vplyv nemá

Zmiešané pocity má aj manažér jedného z hotelov na Rodose Christos Pilatakis. "Na jednej strane ťažíme z toho, že ľudia zo strachu z terorizmu nejdú do Turecka alebo Egypta. Na druhej strane trpia najmä naše Egejské ostrovy utečeneckou krízou."  Výhodný je súčasný stav podľa neho teraz predovšetkým pre grécke regióny ako Peloponéz, Kykladské ostrovy a ostrovy v Iónskom mori.

Brexit, teda rozhodnutie Británie opustiť EÚ, zatiaľ na turistiku vplyv nemal, pretože väčšina rezervácií na tento rok už bola podpísaná a uzavretá pred referendom. Avšak podnikatelia v cestovnom ruchu sa obávajú, že Briti budú kvôli poklesu libry na dovolenke menej utrácať.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:02