11.08.2016, 00:00

Slovenský smäd hasia minipivovary

Dopyt po netradičných pivách na Slovensku pretrváva. Vzniknúť môže aj viac ako stovka malých varičov piva.

Piešťanský pivovar zakladal spolu s ďalšími štyrmi spolumajiteľmi Aurel Rusnak. Od začiatku považoval za dobrý nápad spojiť ho s reštauráciou.
Zdroj: Pavol Funtál

Slovensko zažíva v posledných rokoch malú pivnú revolúciu. Kým pred desiatimi rokmi by ste počet malých pivovarov spočítali na prstoch dvoch rúk, dnes sa ich počet približuje k šiestim desiatkach a každý rok vznikajú ďalšie. Ich zameranie aj produkcia sú veľmi pestré a možno nie každý z nich prežije na vysoko konkurenčnom trhu. Rozhodli sme sa preto zistiť, či táto módna vlna remeselného piva nepominie, ako sa im darí v podnikaní a aké majú plány.

Pivo ako bokovka
Najprv sme sa vybrali do klasického reštauračného pivovaru Wywar v mestečku Holíč na Záhorí. Podnik návštevník nájde veľmi ľahko, keďže je pri hlavnej ceste do Skalice a na stene vás priláka obrovský nápis. Meno pivovaru nemá nič spoločné s vyváraním, i keď pivo sa skutočne varí. „Je to historický názov Holíča, kde bola tradícia varenia piva už za čias Márie Terézie,“ prezrádza Martin Kadlec, spolumajiteľ pivovaru, ktorý je spolu s reštauráciou v rodinných rukách bratov a otca Kadlecovcov. Tí začali podnikať s predajom pohonných látok a po čase sa dostali k objektu starých skladov obilnín. Tie postupne prebudovali na reštauráciu, ku ktorej neskôr pridali malý pivovar a pizzeriu.

„Predaj piva v reštaurácii bol malý, a tak keď som dostal od jednej firmy ponuku kúpiť varňu, začal som o tom uvažovať,“ spomína na začiatky Kadlec. Postupne natrafili na kvalitného sládka a pred dvoma rokmi si napokon zostavili malý pivovar. Sládok majiteľov presvedčil, že investovať do malej varne sa neoplatí, lebo pri väčších objemoch klesá výrobná cena piva. Dnes varia klasické ležiaky, ktoré sú nefiltrované a nepasterizované, ale nebránia sa aj pivným vrchnekvaseným špeciálom APA, IPA, stoutom, pšeničným a pivám s príchuťou medu. „Postupne sme domácich naučili piť horkejšie pivá a vychovávame si štamgastov,“ dodáva spolumajiteľ Wywaru. Podľa neho trend varenia vlastného piva na Slovensku tak skoro nevyprchá, pretože ľudia chcú niečo lokálne. V Holíči už za dva roky navarili okolo 150 druhov pív. Vyvážajú ich na celé západné a stredné Slovensko cez distribútorov a aj do Česka. V dedinských krčmách ho však nájdete iba zriedka, v Holíči asi iba v troch hostincoch. „Do dedinských krčiem je ťažké preniknúť, lebo sa nedokážeme dostať na cenu veľkých pivovarov, ani ponúkať ich podporu krčmám,“ vysvetľuje Kadlec.

Netradičné spojenie
Z reštaurácie sa presúvame do podzemnej pivnice, kde sa chmeľové pochúťky čapujú. Priestory sú obrovské a na pípe je niekoľko dobrých pív. Kto by si chcel odniesť pivo vo fľaši, môže. Vo vitrínkach si môžete pozrieť a kúpiť aj pivné tričko, mydlo či otvárač na pivo s logom Wywaru. Okrem piva a jedla k pivu tu dostanete tiež pizzu. „Spojenie pizze a piva sa nevylučuje. Oboje sú ľudové veci a rodina s nízkym rozpočtom sa u nás naje i napije za lacný peniaz,“ vysvetľuje ideu menej tradičného spojenia Kadlec.


Výhodou spojenia reštaurácie s pivom vidí v tom, že si vedia svoju produkciu aj predať. „Prežije aj pivovar bez krčmy, ale musí variť vo väčšom množstve a byť kvalitný,“ myslí si podnikateľ. Pivo za tri eurá, teda cenu, za ktorú predávajú špeciály niektoré krčmy v Bratislave, nepovažuje za predražené. „Dobré pivo môže mať svoju cenu, ale musí byť niečím špeciálne, a nie obyčajný ležiak,“ dodáva. Trvanlivosť špeciálov, pretože sú nepasterizované, je nižšia a krčmári musia tiež viac času venovať na údržbu píp. Do supermarketov sa však so svojou produkciou pivovarníci z Holíča netlačia. „Ak pivo chc

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.