AbsolventReuters
StoryEditor

Absolventi čoraz ľahšie nachádzajú prácu. Slovensko sa približuje priemeru EÚ

22.08.2016, 15:14
Autor:
TASRTASR
Za najúspešnejšími rokmi 2006 až 2008 však miera zamestnanosti absolventov na Slovensku stále mierne zaostáva.

Približne štvrtina absolventov v Európe aj na Slovensku ostáva bez zamestnania. Slovensku sa však v posledných rokoch, aj vďaka opätovnému naštartovaniu ekonomického rastu, podarilo v miere zamestnanosti absolventov priblížiť k priemeru Európskej únie (EÚ).

Vlani dokonca Slovensko prvýkrát za posledných 10 rokov nepatrilo medzi 10 najhorších krajín, ktoré majú problémy s nezamestnanosťou mladých, ktorí skončili školu. Za najúspešnejšími rokmi 2006 až 2008 však miera zamestnanosti absolventov na Slovensku stále mierne zaostáva. Vyplýva to z aktuálnej analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Lepší Česi

V minulom roku sa v priemere v krajinách EÚ podarilo zamestnať 77 percent absolventov. "Miera zamestnanosti na Slovensku bola len mierne nižšia na úrovni 75 percent. Naopak, Česká republika sa dlhodobo radí medzi lídrov v úspešnosti skorého uplatnenia absolventov," uvádza sa v analýze banky.

Miera zamestnanosti absolventov v Českej republike bola vlani na úrovni 83 percent a bola tak najlepšou krajinou regiónu strednej a východnej Európy a siedmou najlepšou krajinou EÚ. "Lídrom rebríčka miery zamestnanosti absolventov v EÚ bola v minulom roku Malta s úspešnosťou až 96 percent," doplnili analytici banky.

Vzdelanie je dôležité

Relatívne úspešní v zamestnávaní absolventov však boli aj Nemci, Holanďania a Rakúšania. "Na opačnom konci rebríčka boli najmä krajiny juhu Európy, ktoré stále zápasia s dôsledkami ekonomickej krízy minulých rokov, menej ako polovicu absolventov sa podarilo zamestnať v Grécku či Taliansku," píše sa v analýze banky s tým, že problémy vykazuje aj Chorvátsko, Španielsko a Cyprus. Pri relatívne silnom ekonomickom raste aj Rumunsko.

Šanca uplatniť sa na trhu práce závisí aj od dosiahnutého vzdelania. Miera zamestnanosti vysokoškolských absolventov v priemere v EÚ dosahovala takmer 80 percent. "Pri stredoškolákoch majú vyššiu šancu uplatniť sa na trhu prácu absolventi s odborným stredoškolským vzdelaním, naopak, ohrozenejšou skupinou sú stredoškoláci so všeobecným vzdelaním, ktorých miera zamestnanosti dosahuje len niečo viac ako 60 percent" doplnili analytici banky.

Podiel predčasného ukončenia štúdia rastie

Rozloženie šancí na zamestnania podľa dosiahnutého vzdelania je u Slovákov pritom veľmi podobné ako v EÚ. "Z pohľadu uplatnenia na trhu práce sú však absolútne najviac ohrozenou skupinou mladých ľudí tí, ktorí predčasne ukončia svoje vzdelávanie. Z tejto skupiny mladých ľudí si v roku 2015 našlo prácu v priemere v EÚ len 42 percent, na Slovensku dokonca len 23 percent, v Českej republike 35 percent," vyčíslili analytici banky.

V únii v priemere štúdium predčasne ukončuje približne 11 percent mladých ľudí. Ako vyplýva z analýzy, Slovensko s podielom 7 percent a Česká republika s podielom 6 percent sa radia medzi krajiny s relatívne menším podielom predčasného ukončenia vzdelávania.

"V posledných rokoch však v oboch krajinách pozorujeme pozvoľne rastúci podiel predčasného ukončenia štúdia. Keďže ide z pohľadu trhu práce o najohrozenejšiu skupinu mladých ľudí a navyše úspešné dovŕšenie vzdelania výrazne zvyšuje šance na zamestnanie, cieľom krajín EÚ je znižovať podiel predčasného ukončenia vzdelávania," dodali analytici banky.

01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 04 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 05 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:07