Vláda rokovala v SobranciachTASR/Roman Hanc
StoryEditor

Vláda rokovala v Sobranciach. Vytvoriť chce stovky pracovných miest

23.08.2016, 11:57
Autor:
TASRTASR

Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní podporila projekt chovu hydiny v okrese Sobrance, ktorý počíta so sumou 670.000 eur a vytvorením 600 pracovných miest.

"Ide o podporu živočíšnej, podotýkam špeciálnej živočíšnej výroby, ktorá so sebou prináša naozaj veľké množstvo potreby práce. Ide o chov hydiny, kde ročná produkcia by mala byť okolo 10.000 ton, potenciálne po niekoľkých rokoch by sa produkcia dala zvýšiť až na 20.000 ton," uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Projekt prinesie podľa jej slov nielen produkciu hydiny. "Samozrejme, hydina so sebou spotrebováva krmoviny a krmivá, čiže zároveň iniciuje aj tvorbu iných pracovných miest v segmente špeciálnej rastlinnej výroby, ktorá bude tento závod zásobovať," spresnila ministerka.

Z Programu rozvoja vidieka je možné podľa jej slov alokovať na tento projekt nenávratný finančný príspevok až dva milióny eur.

Investora, ktorý má záujem v regióne vybudovať veľkokapacitnú hydináreň, ministerka neprezradila. "Nemyslím si, že by to bolo odo mňa v tejto chvíli korektné, ale počkajme si. Ten investor má žiadosť aj na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Tam musí ešte prejsť hodnotiacim kolom. Ak prejde, tak samozrejme, bude známy a bude zverejnený aj na internetovej stránke agentúry," povedala Matečná s tým, že ide o existujúceho poľnohospodára.

Problému s odbytom hydiny sa ministerka neobáva. Ako povedala, rezort pôdohospodárstva má za to, že podpora slovenských potravín a marketing veľmi spolu súvisia so spotrebou. "Ak chceme podporiť takýto projekt, musíme podporiť aj marketingové a PR aktivity a nielen v prípade tohto projektu, ale okolo produkcie, spracovania všetkých produktov na Slovensku. Začali sme vytvárať marketingový fond a nastolili sme intenzívnu diskusiu okolo jeho vytvorenia," dodala Matečná.

Projekt veľkokapacitnej hydinárne vyplýva z akčného plánu Sobraneckého okresu, ktorý dnes vláda v Sobranciach schválila. Jeho cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v regióne podporou vytvorenia 1225 pracovných miest do roku 2020.

Ďalšie projekty v oblasti poľnohospodárstva, ktoré vláda podporila, sa týkajú podľa Matečnej najmä spracovateľského priemyslu. "Tak ako sme už avizovali aj v programovom vyhlásení vlády, podpora nášho domáceho spracovateľského priemyslu bude vysoká hlavne pri spracovaní slovenských produktov. Ostatné projekty sa týkajú hlavne spracovania mäsa, mlieka a všetkých ostatných produktov, ktoré sa v danom regióne vyrobia," dodala šéfka rezortu pôdohospodárstva.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:28