StoryEditor

Rokovania o zmluve TTIP zlyhali, ale nikto to nechce priznať, tvrdí nemecký vicekancelár

28.08.2016, 14:21
Autor:
dlmdlmČTKČTK
Počas 14 kôl rozhovorov sa zástupcovia EÚ a USA nedohodli na žiadnej z 27 prejednávaných kapitol, tvrdí Gabriel.

Nemecký vicekancelár tvrdí, že rokovania o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi zlyhali, ale "v skutočnosti to nikto prizná."

Počas rozhovorov o tzv. Trans-atlantickom obchodnom a investičnom partnerstve, tiež známom ako TTIP, urobili strany v uplynulých rokoch veľmi malý pokrok. 

Plánovaná dohoda by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodovaní medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete.

Štrnáste kolo rokovaní medzi americkými a únijnými úradníkmi sa konalo v Bruseli v júli a bolo už tretie za posledných šesť mesiacov.

V tej dobe sa hovorilo aj o tom, že rozhovory sa dostali do problémov pre množstvo popredných európskych politikov vyjadrujúcich znepokojenie nad dôsledkami TTIP a neochotu americkej strany prijímať zmeny navrhovaného riešenia.

Vo svojom prejave v nemeckej televízii ZDF Sigmar Gabriel, ktorý je tiež nemeckým ministrom hospodárstva, povedal: "Podľa môjho názoru rokovania so Spojenými štátmi de facto zlyhali, hoci nikto to naozaj neprizná."

"Zlyhali, pretože my Európania sa nechceme podriadiť americkým požiadavkám," dodal nemecký vicekancelár a doplnil, že počas 14 kôl rokovaní sa ani jedna zo strán nedohodla na jedinej spoločnej kapitole z 27 diskutovaných.

Následne odsúdil rokovania o zmluve TTIP s tým, že návrh dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou - Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohode (CETA) - bol spravodlivejší pre všetky strany.

Zástancovia TTIP tvrdia, že táto zmluva obom stranám prinesie okrem iného rýchlejší hospodársky rast. Niektoré krajiny EÚ ale majú proti dohode námietky, bojuje proti nej aj množstvo aktivistov a ďalších skupín - podľa nich aj kvôli netransparentnosti a možným dopadom na poľnohospodárstvo a životné prostredie.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 04 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 05 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:24