Reuters
StoryEditor

Od robotníkov až po manažérov. Amazon experimentuje s 30-hodinovým pracovným týždňom

30.08.2016, 14:54
Autor:
fihfih
Spoločnosť Amazon v USA testuje skrátený pracovný týždeň. Vybraní zamestnanci pracujú tridsať namiesto bežných štyridsiatich hodín týždenne.

Jeden z najväčších internetových obchodov na svete chce podľa oficiálneho oznámenia vytvoriť pracovné prostredie s nižšou záťažou, ktoré však stále bude umožňovať plnohodnotný kariérny rozvoj.

"Táto iniciatíva sa rozvíja v rámci programu diverzifikácie v Amazonu a s vedomím, že tradičný harmonogram nemusí vyhovovať všetkým," citoval denník The Washington Post vyjadrenia firmy. Tento denník, ale zároveň tiež spoločnosť Amazon vlastní jeden z najbohatších ľudí planéty Jeff Bezos.

Robotníci aj manažéri

Iba tridsať hodín týždenne dochádza do práce niekoľko desiatok zamestnancov s čiastočným úväzkom, ktorí sú rozdelení do niekoľkých tímov. Každý z nich má rozmanitú hierarchiu od robotníkov po manažérov. Všetci sa tešia rovnakým benefitom ako bežní zamestnanci, mzda je však pomerne skrátená na tri štvrtiny obvyklého zárobku.

Zvláštnosťou je aj pracovná doba. Skladá sa z dvoch častí. Tá pevná je od pondelka do štvrtka od 10 do 14 hodín. Zvyšok tvorí flexibilná doba, ktorú si zamestnanci vyberú.

Pilotný program je pomerne malý, tímy pracujú na technologických produktoch v rámci oddelenia ľudských zdrojov. Regrutovať ľudí na tieto pozície plánuje Amazon tiež zvonku.

Firma zároveň uviedla, že neplánuje 30-hodinový pracovný týždeň zaviesť v celej firme.

Náprava reputácie?

Skrátený pracovný týždeň spoločnosť testuje zhruba rok po tom, čo čelila kritike v reportáži denníka The New York Times. Ten spomenul, že ľudia vo firme, ktorá vo svete buduje obrovské logistické centrá, musia pracovať až 80 hodín týždenne a zriedkakedy si môžu vybrať dovolenku. Amazon to popieral.

Podľa profesorky na kolumbijskej obchodnej škole Rity McGrathovej bol článok NYT "obrovskou ranou z hľadiska atraktivity zamestnávateľa".

Nový program dáva do súvislosti s lákaním nových talentov. "Amazon vytvára neustály tlak a snaží sa presadzovať nové veci. Často zlyhávajú, ale stále im to stojí za to, aby zostali inovatívni," uviedla.

Mnoho spoločností, napríklad Deloitte či KPMG umožňuje pracovať štyri dni v týždni, ale v súčte stále štandardných 40 hodín.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:20