TASR/František Iván
StoryEditor

Američania radšej cestujú za doktormi do sveta. Lacnejšie lieky máme aj na Slovensku

03.09.2016, 00:00
Autor:
rdurdu
K zubárovi do Mexika, na operáciu na Indie. Prečo Američania navštevujú doktorov po celom svete a nenechajú sa ošetriť doma?

Prednedávnom sme priniesli informáciu o tom, že Američania čoraz viac cestujú do sveta, aby sa nechali lacnejšie ošetriť. K zubárovi chodia do Mexika, na výmenu kolenného kĺbu do Indie či Kostariky. Takéto "výlety" sú dokonca ponúkané ako dovolenka s krátkym "odskočením si" na kliniku.

Prečo je tomu vlastne tak? Prečo je zdravotníctvo v USA také drahé? Jedným z dôvodov je riziko žalôb, ktorým čelia americkí doktori za neposkytnutie tej najlepšej starostlivosti a preto pacientom poskytujú to najnákladnejšie ošetrenie, aj keď nie je potrebné.

Portál Vox.com menuje ďalší dôvod, prečo je zdravotníctvo v USA neúmerné drahé: zlé vyjednávacie schopnosti. Portál porovnal ceny liekov a zákrokov v USA, Švajčiarsku, Veľkej Británii, Španielsku a Austrálii. My pridávame Slovensko.

Vyjednávací tím

Hlavný dôvod, prečo je v USA zdravotníctvo tak finančne náročné je ten, že väčšina krajín sveta má ústredný orgán, ktorý vyjednáva ceny s nemocnicami a predajcami liekov. Veľká Británia má tím 14 ľudí, ktorého jedinou prácou je vyjednávanie s výrobcami liekov, aby krajine ponúkli lepšie ceny. Tento tím zastupuje 63 miliónov ľudí a môže preto žiadať vysoké zľavy.

USA nič takéto nemajú. Predstavitelia každého poistného plánu vyjednávajú s nemocnicami, doktormi a farmaceutickými spoločnosťami individuálne a určujú si ceny. Preto americkí poistenci nemôžu dostať hromadnú zľavu.

Riešenie?

Ako sa dá tento problém vyriešiť? Najjednoduchším riešením je, zdá sa, vytvorenie podobného tímu, aké majú krajiny po celom svete, ktorý bude vyjednávať ceny na národnej úrovni. Toto tvrdenie má však odporcov. Tí tvrdia, že takáto kontrola cien brzdí inovácie a že vyššie ceny tlačia farmaceutické spoločnosti k vyvíjaniu lepších liekov.

A možno majú aj pravdu. Viac peňazí pre takéto spoločnosti im dáva priestor na experimentovanie. Na druhej strane to znamená, že Američania platia za zdravotníctvo viac, ako inde.

01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 03 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 04 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:48