U. S. Steel
StoryEditor

Okolo jednej z najväčších firiem na Slovensku krúžia čínski investori

16.09.2016, 00:00
O jeden z najväčších slovenských podnikov má údajne záujem čínska spoločnosť CEFC.

Česko má svoje krachujúce OKD, Slovensko zase košické železiarne. I tento podnik, podobne ako ostravsko-karvinské bane pred niekoľkými rokmi, už dlhší čas zápasí s napätou situácii na trhu. Zamestnáva vyše 10-tisíc ľudí a jeho americký majiteľ už niekoľkokrát pohrozil obchodom. Nie je teda prekvapením, že slovenské médiá s pravidelnosťou špekulujú o možnom kupcovi, ktorý by gigantický podnik U. S. Steel Košice prevzal.

Nejasná stratégia
Podľa zdrojov Lidových novín o železiarne prejavil záujem veľmi zaujímavý hráč, a síce čínska spoločnosť CEFC, súčasný majiteľ futbalovej Slávie. Jej zástupca pre operácie v Európe, exminister obrany Jaroslav Tvrdík, však telefón nezdvihol a neodpovedal ani na zaslané otázky. Je pritom ťažké povedať, či by nákup železiarní spoločnosťou CEFC dával zmysel.

Z ich doterajších akvizícií zatiaľ nebolo možné prečítať jednoznačnú stratégiu. Okrem športového klubu nakúpila i niekoľko nehnuteľností v centre Prahy, podiel vo finančnej skupine J&T alebo vo vydavateľstve Empresa Media.

Slovenské médiá sa o čínskych záujemcoch zmieňovali tento rok v marci.

Vtedy však denník SME informoval o vyjednávaní amerických vlastníkov s čínskym koncernom Hebei Iron Steel Group, mimochodom, druhou najväčšou hutníckou firmou na svete. No aj v tomto prípade išlo predovšetkým o špekulácie vychádzajúce z faktu, že Hebei od U. S. Steel kúpila aktíva v Srbsku.

Viacero záujemcov
Veľmi často tiež padalo meno slovenského magnáta Tomáša Chrenka, ktorý v Česku vlastní hutnícku Moravia Steel. Že mal o košický kolos svojho času záujem, sa zdá takmer isté, ale ten podľa všetkého už stihol opadnúť. „Kauza U. S. Steel je mimo môjho komentára, pretože súčasný majiteľ z USA nemá záujem košické železiarne predať,“ vyhlásil pre denník SME Chrenek. Podľa informácií denníka sa v skutočnosti s Američanmi nedohodol na cene, čo dáva zmysel, pretože tí si svoje slovenské aktíva cenia zhruba na miliardu amerických dolárov.

Rolu zrejme mohli zohrať i Chrenkovi spoločníci v Moravia Steel, teda podnikateľka a najbohatšia Slovenska Mária Blašková.

Svoju vôľu majetkovo vstúpiť do košických železiarní potom vyjadril i slovenský štát, teda vláda Roberta Fica, pre ktorú je, pochopiteľne, hrozba prepúšťania v jednom z najväčších podnikov viac než desivou víziou.

U. S. Steel na európskych trhoch bojuje s klesajúcou cenou ocele, a to najmä pre lacný dovoz z Číny. Pomôcť by jej mohli posledné kroky Bruselu, ktorý na začiatku roka zaviedol clo na čínsky dovoz v rozpätí 13,8 až 16 percent.

Ťažkosti košických železiarní však trvajú už dlhší čas. Jasný zámer odísť zo Slovenska deklarovali Američania pre zhoršujúce sa podmienky už v roku 2012. Nasledovali zložité vyjednávania s vládou, ktorá im napokon poskytla úľavy v oblasti energetiky a životného prostredia. Na revanš museli majitelia sľúbiť, že firmu nepredajú do roku 2018. Ak by dohodu porušili, zaplatili by pokutu 20 miliónov dolárov.

Ťažká minulosť
Košické železiarne nemajú za sebou jednoduchú minulosť. Až do roku 1998 ich ovládal kontroverzný slovenský podnikateľ Alexander Rezeš, okrem iného bývalý minister dopravy a exmajiteľ pražskej futbalovej Sparty. Ako kapitán gigantického podniku však zlyhal a priviedol ho až do konkurzu. Financujúce banky vtedy do čela fabriky dosadili známeho investora Gabriela Eichlera, ktorý ju čiastočne ozdravil a napokon previedol predaj do rúk americkej U. S. Steel.

Tá ma však teraz dosť vlastných starostí. Za posledných päť rokov musela v Spojených štátoch prepustiť dve tisícky ľudí a v Európe dokonca takmer sedemtisíc.

01 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 02 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 03 - Modified: 2024-02-25 11:08:05 - Feat.: - Title: Investori by si mali pri daňovom priznaní dávať pozor aj na dividendy, upozorňuje platforma Portu 04 - Modified: 2024-02-19 11:51:28 - Feat.: - Title: Čína vlani zaznamenala najslabší prílev zahraničných investícií za posledných vyše 20 rokov 05 - Modified: 2024-02-09 14:35:21 - Feat.: - Title: Éra lacných peňazí skončila. Drobní investori sa už takmer rok sťahujú z európskych realitných fondov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:55