Robert FicoTASR
StoryEditor

Fico pre Finacial Times: Brexit bude pre Londýn veľmi bolestivý. Únia sa o to postará

18.09.2016, 17:45
Autor:
ČTKČTK
Európska únia podľa Roberta Fica využije príležitosť, aby verejnosti ukázala "pozerajte sa, teraz uvidíte, prečo je dôležité zostať v EÚ."

Brexit bude pre Londýn veľmi bolestivý, pretože Európska únia sa postará o to, aby sa Británii mimo spoločenstva darilo horšie, než keď bola v ňom. Denník Financial Times to dnes napísal s odvolaním na slovenského premiéra Roberta Fica. Fico tiež zopakoval, že kľúčovým bodom pri vyjednávaní bude prístup Británie k občanom EÚ, ktorí v ostrovnej krajine žijú a pracujú.

"Pre Britániu to bude veľmi zložité. EÚ využije túto príležitosť, aby verejnosti ukázala: 'pozerajte sa, teraz uvidíte, prečo je dôležité zostať v EÚ'. Toto bude (únijná) pozícia," povedal slovenský premiér. Podľa neho ani sila britskej ekonomiky, ktorá je piata najväčšia na svete, nebude pre úniu tak veľkým lákadlom, aby pristúpila pri rokovaní o brexite na požiadavky Londýna a odchod mu uľahčila.

Fico tiež zopakoval svoje predchádzajúce stanovisko, že zabezpečenie zhodného prístupu Británie k vlastným občanom a k občanom EÚ bude kľúčové pre to, aby si Londýn zachoval prístup na únijný spoločný trh. "Nesmieme dovoliť Spojenému kráľovstvu, aby vytváralo skupinu ľudí druhej kategórie," povedal. Obavy z toho, že občania EÚ nebudú mať v Británii ako zamestnanci rovnaké práva ako Briti, dal Fico dnes najavo aj v Českej televízii.

"Všetko, čo chceme, je, aby sa k nám pristupovalo rovnako (ako k britským pracujúcim). Ak to tak bude, potom môže tento rozvod skončiť úspechom. Ale aj tak to bude pre Spojené kráľovstvo bolestivé," povedal Fico podľa Finacial Times. Podotkol tiež, že ak britská premiérka Theresa Mayová hovorí o tom, že vplyvy brexitu budú malé, tak blufuje.

Slovenský premiér ale zároveň netlačí na Londýn, aby čo najskôr formálne oznámil zámer z EÚ vystúpiť, čo je nutné pre začatie rokovaní o budúcom usporiadaní vzťahov. "Sme trpezliví. Sme v pokoji, pretože vieme, čo chceme," povedal. "Otázka je, či Briti vedia, čo chcú. To je záhada. Je to nepripravenosť? Alebo taktika? Mne sa to zdá ako nepripravenosť. Sú stále ešte v šoku," povedal.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:51