StoryEditor

Vláda pomôže živnostníkom. Pozrite sa, koľko ušetríte (infografika)

24.09.2016, 00:00
Nová legislatíva z dielne rezortu financií bude živnostníkov motivovať, aby využívali paušálne výdavky čoraz viac.

410 eur. Toľko by mal ročne podľa rezortu financií ušetriť priemerný slovenský živnostník. Je za tým nová legislatíva, ktorá upravuje výšku paušálnych nákladov. Tie si môžu živnostníci odpočítať z toho, čo zarobia bez akéhokoľvek preukazovania bločkov.

V súčasnosti si môžu svoj základ na výpočet dane znížiť o 40 percent v maximálnej výške 5 040 eur. Po najnovšom to bude 60 percent v najvyššej hodnote 20-tisíc. To znamená, že živnostníci zaplatia na dani v novom zdaňovacom období výrazne menej ako doteraz.

Zmena zasiahne polovicu živnostníkov
Podľa hovorkyne ministerstva financií Alexandry Gogovej sa zmena týka vyše polovice všetkých živnostníkov. Paušálne výdavky využíva podľa rezortu financií až 170-tisíc drobných podnikateľov. Ostatní si vedú účtovníctvo. Odborníci tvrdia, že vládou schválená legislatíva bude motivovať na ich využívanie omnoho viac živnostníkov. „Predpokladám, že veľká časť z nich prestane viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu a bude používať paušálne výdavky.

V tomto prípade im stačí viesť jednoduchú evidenciu príjmov a pohľadávok, buď v nejakom tabuľkovom programe alebo pokojne na papieri a ručne,“ povedala daňová poradkyňa Jaroslava Lukačovičová. Novinka z dielne rezortu teší aj živnostníka Viliama Jánošíka z Bratislavy. Očakáva, že živnostenský list vďaka nej získa na atraktivite. Rovnako reaguje aj prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimír Sirotka. Tvrdí, že živnostníci sa dostanú vďaka novele oproti minulosti do výhody. Živnosť sa tým pádom oplatí omnoho viac ľuďom, ako doteraz. „Je možné, že počet živností narastie,“ dodal.


Menej zostane aj na odvody
Podľa daňového poradcu a riaditeľa spoločnosti Accace Petra Pašeka znamenajú vyššie paušálne výdavky pre živnostníkov nielen nižšie dane, ale aj nižšie sociálne a zdravotné odvody. „Prakticky by malo dôjsť k zníženiu sumy vymeriavacieho základu, z ktorého sa počíta poistné, teda aj zníženiu samotného poistného u tejto skupiny daňovníkov,“ vysvetlil.

Účtovný a daňový poradca Martin Tužinský však upozorňuje, že paušálne výdavky neznížia odvody živnostníkom s ročnými príjmami pod 10 384 eur. Pripomína, že zo zákona sa zvyšuje minimálny vymeriavací základ každý rok. Ten sa vypočíta ako polovica priemernej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov. Kým v súčasnosti je to 429 eur, v budúcom roku to bude 441,50 eura.

Pre zväčšenie infografiky kliknite sem.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 03 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 04 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 05 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:25