StoryEditor

Putinova megastavba, o ktorej sníval už Hitler, naráža na čoraz viac problémov

27.09.2016, 13:39
Autor:
rdurdu
Takmer 20 kilometrov dlhý most, ktorý má spojiť Krym s pevninským Ruskom, trápi viacero problémov. Ruska strana tvrdí, že ich prekoná a projekt dokončí načas.

Po tom, ako Rusko anektovalo polostrov Krym, uzavrela ukrajinská strana všetky cesty vedúce na toto sporné územie, čím sťažila Rusom zásobovanie. Tovary musia preto byť dopravované po mori alebo lietadlami, čo celú logistiku naťahuje a predražuje.

Preto bol oživený nápad spojiť polostrov s ruskou pevninou pomocou mosta, informuje portál BusinessInsider.com. Most má byť dlhý 19 kilometrov a jeho odhadovaná cena je na úrovni od 2,84 miliardy do 3,81 miliardy eur. Projekt počíta so štyrmi cestnými pruhmi na každej strane i so železnicou.

Pozrite si interaktívnu vizualizáciu:

Putinov most

Most, ktorý má viesť z ruského Krasnodarského regiónu ponad Kerčský prieliv na východný Krym, dostal prezývku "Putinov most". Moskva verí, že úspešné ukončenie projektu demonštruje jej inžiniersku vyspelosť, ale aj to, že návrat Krymu Ukrajine sa stane nezvratným, informuje Financial Times

Tento projekt pritom nie je novinkou. Pôvodne sa na ňom mali podieľať obe strany, svoj zámer predstavili už v apríli 2010. Po spomínanej anexii a prudkom ochladení vzťahov prebral záštitu nad projektom Arkadij Rotenberg, blízky Putinov priateľ. 

​​Ešte predtým sníval o moste cez Kerčský prieliv i Hitler. Nacisti skutočne začali so stavbou jednoduchého pontónového mosta, no pri ústupe zo Sovietskeho zväzu v roku 1943 rozostavenú stavbu odpálili. Červená armáda na jej troskách postavila jednoduchý most, no ten zničili ľadové kryhy v priebehu pár mesiacov.

Viacero problémov

Napriek veľkej podpore naráža projekt na problémy. Jedným je premenlivé počasie, ktoré celú stavbu komplikuje a naťahuje. Druhým je nestabilné bahenné podložie. Most môže byť poškodený prípadným zemetrasením, upozorňujú stavební inžinieri.

Robotníkom, ktorí na projekte pracujú, bol sľúbený plat v prepočte 71 eur denne, zabezpečené ubytovanie a strava. Pracovníci sa však sťažujú, že takéto podmienky nemajú. Objavili sa informácie, že tí, ktorí si zoberú pauzu, sú prepustení bez nároku na honorár. Problémy však nekončia.

Projekt naďalej pokračuje

Začiatkom tohto mesiaca pribudlo na sankčný zoznam amerického ministerstva financií viacero spoločností, ktoré sa na stavbe podieľajú. "Ministerstvo stojí za našimi partnermi, ktorí odsudzujú ruské porušenie medzinárodného práva a aj naďalej budeme postihovať tých, ktorí ohrozujú ukrajinskú bezpečnosť a suverenitu," uviedol John Smith, dočasný riaditeľ úradu ministerstva pre kontrolu zahraničných aktív.

Napriek sankciám sa zdá, že projekt je v plnom prúde. "Sankcie nemajú vplyv na stavbu mosta," uviedlo infocentrum projektu. "Zhotoviteľ má všetky potrebné prostriedky na skoré dokončenie celej stavby," dodáva.

01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:22