www.kaskady.sk
StoryEditor

Stav aquaparku Galandia ja alarmujúci, potvrdil prieskum. Hrozí kolaps strechy

02.10.2016, 13:56
Autor:
TASRTASR
Výsledky stavebno-technického prieskumu Galandie v Galante potvrdili alarmujúci a nebezpečný stav budovy termálneho kúpaliska.

Hrozí možný kolaps strechy, na ktorý upozornili dva stavebné posudky objednané mestom.

Stavebno-technický prieskum odhalil aj ďalšie pochybenia počas výstavby, informovala Lucia Galambosová z Mestského úradu v Galante. „Znamená to, že je nebezpečná celá stavba a sanáciu si bude vyžadovať nielen bazénová hala, ale aj hlavná budova, v ktorej sa nachádzajú šatne a technológie.“

Stavebno-technický prieskum je tretím odborným posudkom, ktorý potvrdzuje alarmujúci stav budovy termálneho kúpaliska a vyvracia posudok, ktorý znalec vypracoval pre šéfa pôvodného projekčného tímu Ladislava Struhára. Podľa tohto posudku zrútenie objektu nehrozí, stačí ho opraviť.

Medzi odhalené pochybenia patrí neodborne realizovaná hydroizolácia, ktorá spôsobuje zatekanie dažďovej vody z veľkorozmerných okien do základov budovy. Nadmernú vlhkosť spôsobuje aj prerážajúca spodná voda cez hydroizoláciu na viacerých miestach, stĺpy a nosné stropy sú poddimenzované.

Betón podľa skúšok spĺňa vtedajšie platné normy, problémom však sú výstuže zo železa v železobetóne, ktoré nie sú použité podľa pôvodného projektu či projektu skutočného vyhotovenia.

Náklady na rekonštrukciu Galandie by mal určiť sanačný projekt. Nový odhad nákladov, ktoré mesto Galanta bude musieť vykryť úverom, sa pohybuje na úrovni dvoch až troch miliónov eur. Primátor Peter Paška koncom septembra rokoval s riadiacim orgánom, ktorým je Ministerstvo hospodárstva SR, o ďalších možnostiach postupu.

Prípadné zbúranie, či predaj kúpaliska by však znamenal vrátenie príspevkov z eurofondov či štátnej pomoci v plnej výške. V prípade rekonštrukcie riadiaci orgán doteraz neurčil termín, do ktorého bude musieť byť Galandia opäť funkčná.

01 - Modified: 2024-03-27 12:31:44 - Feat.: - Title: Rozvoju okresov Galanta a Dunajská Streda majú podľa vlády pomôcť financie i opatrenia 02 - Modified: 2024-03-27 08:03:58 - Feat.: - Title: Pred rokovaním vlády v Galante: Ministrov víta ľudová hudba aj pískanie a pokriky 03 - Modified: 2024-01-23 16:00:00 - Feat.: - Title: V čase ochladenia idú proti prúdu. Dve lekárky chcú na západe Slovenska postaviť 70 rodinných domov 04 - Modified: 2024-01-12 09:19:41 - Feat.: - Title: V okrese Galanta horela bytovka, hasiči museli evakuovať obyvateľov po rebríkoch 05 - Modified: 2023-12-22 14:38:01 - Feat.: - Title: Na sídlisku v meste Galanta sa prepadla zem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:08