TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Vláda chce sprísniť podmienky práce na dohodu, zmeny sa majú týkať 40-tisíc ľudí

02.10.2016, 14:54
Autor:
TASRTASR
Podľa ministra Richtera je práca na dohodu zneužívaná zo strany zamestnávateľov, aj zo strany uchádzačov o zamestnanie.

O sprísnení podmienok práce na dohodu pre evidovaných nezamestnaných plánuje minister práce Ján Richter už v najbližších dňoch rokovať so sociálnymi partnermi. Avizoval to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Zmeny by sa mali uskutočniť prostredníctvom novely zákona o službách v zamestnanosti.

"Novela má dve hlavné priority. Zamedziť zneužívaniu sociálneho systému a druhá priorita je dať väčšiu šancu tým, ktorí záujem pracovať majú, aby prácu dostali," priblížil Richter. Podľa jeho slov totiž prax ukazuje, že práca na dohodu je zneužívaná zo strany zamestnávateľov, aj zo strany uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú na úradoch práce. Tí môžu dnes pracovať na dohodu, ale ich odmena za práce nesmie prekročiť 148,57 eura mesačne.

Zároveň aj obmedzenie práce na čierno

"Ak sa doteraz zneužívali dohody, ktoré mohli mať evidovaní nezamestnaní, musíme spraviť istý regulatív. Nemôže sa stávať to, že zamestnávateľ nahlási voľné pracovné miesta, úrad práce mu pošle na výberové konanie uchádzačov o zamestnanie takých, ktorí v tej firme robia niekoľko rokov na dohodu a on ich odmietne a znova si ich ďalej drží na dohodu," priblížil dnešný stav Richter.

Po novom by tak podľa jeho slov v jednej firme mohli evidovaní na úrade práce ako dohodári pôsobiť len isté časové obdobie. "Dôležité je to, že keď bude vybraný uchádzač a nastúpi do firmy, nemôže sa stávať to, že v priebehu dvoch týždňov, maximálne v priebehu mesiaca sa opätovne vracia na úrad práce, a tým nadobúda všetky právomoci uchádzača o zamestnanie," myslí si Richter.

Novela by mala prispieť aj k zníženiu tzv. práce na čierno. "Eliminovať sa dá tým, že sa vytvoria podmienky a predpoklady pre to, aby popri dohode nemohol byť realizovaný tzv. cash (vyplácanie mzdy na ruku pozn. TASR)," vysvetlil Richter.

Jurinová: Musí sa oplatiť pracovať

Zároveň vyčíslil, že približne 40-tisíc ľudí evidovaných na úrade práce zároveň pracuje na dohody. "Spĺňajú tú podmienku, že robia do 148 eur. My zachováme možnosť dohôd, ale upravíme podmienky, ktoré z toho vyplývajú vo vzťahu ku konkrétnej firme, v ktorej robia dlhšie obdobie a upravíme podmienky pre tých, ktorí nakoniec nastúpili pracovať a bez nejakých dôvodov, prípadne z disciplinárnych dôvodov sa opätovne vrátili na úrad práce," avizoval Richter s tým, že vláda chce prijímať aj opatrenia, aby ľudí motivovala pracovať.

Podľa opozičnej poslankyne Eriky Jurinovej (OĽaNO-NOVA) na trhu práce tieto problémy vznikajú aj kvôli zlému podnikateľskému prostrediu, na čo by sa mala vláda tiež zamerať. "Išla by som po merite problému, že prečo takto konajú zamestnávatelia. Nebude to náhodou aj nadmerným daňovým zaťažením? Je jasné, že každý hľadá lacnejšiu alternatívu," podotkla Jurinová s tým, že firmy musia platiť za zamestnancov vysoké dane a odvody.

"Treba sa snažiť o to, aby ľudia boli motivovaní pracovať a dôležité je, aby sa oplatilo pracovať. Pokiaľ systém bude nastavený tak, že pre viacdetné rodiny bude výhodnejšie zostať doma, tak sa nikdy nedočkáme zmeny. Dúfam, že opatrenia budú účelné," dodala Jurinová.

01 - Modified: 2024-01-18 14:57:44 - Feat.: - Title: Reakcia Jána Richtera na vyjadrenie prezidentky 02 - Modified: 2023-12-30 13:06:10 - Feat.: - Title: V budúcom roku by sa mohol novelizovať rokovací poriadok, avizoval Richter 03 - Modified: 2023-11-19 11:09:58 - Feat.: - Title: O 5 minút 12 04 - Modified: 2022-06-16 09:42:02 - Feat.: - Title: HN24: Plénum odmietlo návrh Richtera o príspevku pre rodičov prvákov 05 - Modified: 2022-06-09 12:29:46 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor zastavil konanie voči Jánovi Richterovi za letáky ministerstva práce
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:00