automobilka prácaTASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Firmám chýbajú pracovníci. Volajú po jednoduchšom zamestnávaní cudzincov

06.10.2016, 14:42
Autor:
TASRTASR
Podľa odhadu na Slovensku vzniknú desaťtisíce miest. Hrozí, že Slovákov, ktorí by ich mali obsadiť, bude málo.

Nedostatok pracovných síl je rizikom pre hospodársky rast Slovenska, príchod nových investorov ako aj rozširovanie prevádzok existujúcich spoločností. Uplatnenie na trhu práce by mohli nájsť pracovníci zo zahraničia.

Firmy však pri zamestnávaní cudzincov narážajú na problémy s dodržiavaním viacerých zákonných povinností. Ukázala to štúdia, ktorú vypracovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) v spolupráci s Inštitútom INEKO.

Miesta sa presunú

"Štúdia ukazuje, aká je možnosť prijať pracovníkov z krajín v zahraničí. Na jednej strane z krajín Európskej únie (EÚ) je to pomerne jednoduché, v prípade krajín mimo EÚ tento proces trvá veľmi dlho a má veľa prekážok," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Do roku 2018 by sa na Slovensku mohlo vytvoriť 84-tisíc nových pracovných miest, z toho 44-tisíc v obchode a službách. PAS upozorňuje na to, že pokiaľ sa ich nepodarí obsadiť, môžu sa presunúť do iných krajín.

Nižšia efektivita

Napriek tomu, že zamestnávatelia využívajú viaceré spôsoby na prilákanie pracovnej sily na domácom trhu, efektivita využívaných nástrojov je výrazne nižšia ako v minulosti. Práve preto sa obracajú na pracovnú silu zo zahraničia.

Takzvanou novou krvou pre slovenskú ekonomiku by preto mohli byť aj cudzinci. Podnikatelia v štúdii navrhujú niekoľko riešení, ktoré by mohli uľahčiť ich zamestnávanie na slovenskom trhu práce. Firmy majú v súčasnosti podľa Kremského pri cudzincoch problém napríklad s vybavovaním pracovných povolení.

Firmy žiadajú zmeny

"Úrad práce musí pri každom pracovnom mieste posúdiť, či na toto pracovné miesto existuje nezamestnaný, ktorého by mohli zamestnať na Slovensku a tento proces trvá veľmi dlho. Zamestnanie človeka zo zahraničia často trvá aj šesť mesiacov, čo je pre firmy extrémne dlho," priblížil Kremský s tým, že podnikatelia preto navrhujú upraviť takéto posudzovanie.

Zjednodušiť by sa mohol režim krátkodobého a dlhodobého zamestnávania občanov z krajín mimo EÚ, najmä z kandidátskych štátov, pričom upraviť by sa mohol režim pre etnických Slovákov. Na základe výsledkov štúdie tiež navrhujú vytvorenie špeciálneho režimu pre prioritné odvetvia, napríklad pre IT, priemysel, centrá zdieľaných služieb, zdravotníctvo, sociálne služby, vedu a výskum.

Zmeny by sa mohli uskutočniť aj pri dočasnom a sezónnom zamestnávaní. Podnikatelia navrhujú zvýšenie flexibility pracovnej sily a výrobnej kapacity najmä v prípade sezónnej výroby a sezónnych výkyvov. Tiež by sa podľa nich mohol skrátiť čas potrebný na overenie, či možno pracovné miesto obsadiť uchádzačom z databázy nezamestnaných.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:36