StoryEditor

Rotácia ľudí medzi firmami je nutná

13.10.2016, 00:00
Prezident Slovenskej asociácie podnikových finančníkov Andrej Révay pre HN:

Zamestnanci neopúšťajú firmu, ale svojich nadriadených, tvrdí Andrej Révay.

Témou októbrovej HNkonferencie bude finančné riadenie podnikov. Akými cestami sa na Slovensko dostávajú nové trendy v tejto oblasti?
Dnes, keď je Slovensko súčasťou Európskej únie, prichádzajú k nám trendy v oblasti finančného riadenia dvoma spôsobmi. Jedným z nich je zavádzanie európskej legislatívy do národnej, slovenskej legislatívy. Či už je to jednotný kapitálový trh, regulácia peňažného trhu, regulácia trhu s finančnými nástrojmi alebo SEPA platby. Druhý spôsob je cesta centralizácie finančného riadenia zahraničnými matkami v slovenských dcérach. Podľa mňa je potrebné, aby sa slovenské podniky viac zapájali do procesu tvorby legislatívy na európskej úrovni a aby sa zachytili špecifiká Slovenska už v tejto fáze, a nie až v procese zavedenia smerníc a direktív do národnej legislatívy.

Držia naše firmy vo finančnom riadení so zahraničnými spoločnosťami krok, alebo stále majú rezervy?
Myslím si, že slovenské podniky majú rezervy v oblasti riadenia likvidity a cash flow, ako aj finančného modelingu, ktoré sú najmä z hľadiska používania moderných nástrojov nie vždy na želateľnej úrovni. Aj z historického vývoja našej ekonomiky a jej úrovne vyplýva, že niektoré tradičné či moderné finančné produkty a nástroje sa v našich podnikoch nepoužívajú. Ide napríklad o financovanie podnikov, ktoré je v prevažnej miere zabezpečované bankami, vzhľadom na neexistenciu kapitálového trhu a nízku úroveň dlhopisového financovania. Ďalej je to nízke či dokonca žiadne používanie produktov p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:27