Ján Richter, Smer-SD
StoryEditor

Rezorty vyzývajú na solidaritu. Ľudia s najvyššími platmi majú do systému prispievať viac

15.10.2016, 11:15
Autor:
TASRTASR
Rezorty práce a zdravotníctva týmto spôsobom reagovali na kritiku zamestnávateľov.

Ľudia s najvyššími zárobkami by mali byť solidárnejší s nižšie príjmovými občanmi. Presvedčené sú o tom ministerstvá práce a zdravotníctva, ktoré tak reagovali na kritiku zamestnávateľských zväzov voči návrhom na zvyšovanie odvodov.

Zatiaľ čo rezort zdravotníctva plánuje získané peniaze použiť na obnovu nemocníc, rezort práce ich prerozdelí medzi dôchodcov či rodiny s malými deťmi.

Zamestnávatelia sú sklamaní

Zamestnávateľom prekážajú prezentované návrhy ministerstva zdravotníctva na zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet zdravotného poistenia, ako aj retroaktívne zrušenie stropu na platenie zdravotných odvodov z výplaty dividend zo ziskov z rokov 2011 až 2016. Zároveň sú sklamaní, že parlament schválil zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet sociálnych odvodov z päťnásobku na sedemnásobok priemernej mzdy.

Sme presvedčení o tom, že opatrenia rezortu práce v celom systéme sociálneho poistenia za ostatné roky prispievajú nielen k jeho udržateľnosti, ale zvyšovaním príjmov skvalitňujú život seniorom, mamičkám na materskej alebo pracujúcim počas choroby,“ uviedol pre TASR hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Solidarita 

Tri pozmeňujúce návrhy poslancov schválené parlamentom podľa neho zvyšujú najmä solidaritu ľudí s najvyššími príjmami nad 4290 eur so zamestnancami s nižšími zárobkami. Zároveň im však za to prinášajú vyššie materské, ošetrovné a nemocenské dávky v prípade kratšej aj dlhšej práceneschopnosti.

Ušetrené finančné zdroje budú naďalej prerozdeľované medzi nižšie príjmových dôchodcov, ktorí majú zavedený minimálny dôchodok, vyššiu valorizáciu, ale aj pre rodiny prostredníctvom zvyšovania materského, rodičovského príspevku a zvýšenie opatrovateľských príspevkov,“ opísal Stuška.

Ministerstvo zdravotníctva chce od budúceho roka začať so systematickou obnovou slovenských nemocníc, na čo plánuje každoročne vynaložiť 50 až 70 miliónov eur. Financie budú použité na obnovu technického vybavenia, ako aj na postupné rekonštrukcie budov a ostatných technických zariadení. Časť z nich by mala byť vyčlenená aj na vybudovanie detenčného ústavu.

Dotkne sa 15-tisíc ľudí

Väčšinu z týchto finančných prostriedkov plánuje rezort zdravotníctva získať tým, že navrhuje zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní,“ povedala hovorkyňa ministerstva Stanislava Luptáková.

Ako dodala, podľa informácií zo zdravotných poisťovní sa toto opatrenie dotkne asi 15-tisíc ľudí, ktorých mesačný príjem je vyšší ako 4290 eur. „Doposiaľ napĺňa solidárne systém verejného zdravotného zabezpečenia predovšetkým stredná vrstva, týmto opatrením budú viac do systému prispievať aj tí najviac zarábajúci občania,“ zdôraznila Luptáková.

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:28