Reuters
StoryEditor

Francúzi odstavujú jadro a veterné elektrárne produkujú menej. Na scénu sa vracia uhlie

24.10.2016, 16:01
Autor:
ČTKČTK
Európske krajiny sa obávajú nedostatku elektrickej energie pred nastupujúcou zimou.

Krajiny Európskej únie zažívajú s nastupujúcou zimou renesanciu uhlia a prudký nárast jeho cien. Hlavnou príčinou sú v tejto dobe rozsiahle odstávky francúzskych jadrových elektrární a k zvýšenému využitiu uhlia vo výrobe elektrickej energie prispieva aj znížená produkcia veterných elektrární v Nemecku a napäté vodné rezervy hydroelektrární v Škandinávii, napísala agentúra Reuters. To všetko vedie k výraznému nárastu veľkoobchodných cien elektrickej energie.

Z 58 francúzskych jadrových reaktorov sú teraz odstavené dve desiatky, ktoré spoločnosť EDF podrobuje bezpečnostným testom, a podnik v najbližších mesiacoch očakáva odstávku ďalších štyroch blokov. Zasahuje to okolité krajiny ako Nemecko, Taliansko, Španielsko a krajiny Beneluxu, kam Francúzsko zvyčajne svoju elektrinu vyváža.

Uhlie aj plyn

To v západnej Európe vyvoláva obavy o dodávky elektrickej energie a vzostup ich cien v čase, keď nízke teploty zvyšujú dopyt.

V Taliansku táto situácia vedie k obnovovaniu produkcie dlho nevyužívaných plynových elektrární, inde sa energetika vracia k uhliu. Termínované ceny tejto suroviny vzrástli z deväťročných februárových miním už na zhruba dvojnásobok a teraz sú na dvojročných maximách.

Vysoké ceny elektriny

V Európe sa tak dvíhajú veľkoobchodné ceny elektriny, ktoré v minulých rokoch pod tlakom masového nárastu vysoko dotovaných obnoviteľných zdrojov prudko klesali. Vo Francúzsku napríklad veľkoobchodné ceny uhlia pre prvý štvrťrok budúceho roka dosiahli rekordného maxima 69,90 eura za megawatthodinu a cena elektriny na budúci deň vystúpila na štvorročné maximum- 100 eur. Na tohtoročných maximách sú teraz aj ceny v Nemecku.

Uhlie ženú od jari nahor rastúce ceny ostatných palív spolu s obmedzovaním ťažby a výpadky dodávok. Svetové ceny uhlia od roku 2010 každý rok klesali pod tlakom sprísnenej vládnej ekologickej regulácie a v USA kvôli konkurencii lacného zemného plynu. Tento rok ale uhlie celkovo sleduje vzostup cien ropy z januárových 12-ročných miním, ktorý ťahá nahor aj ďalšie komodity.

01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-04-05 09:29:47 - Feat.: - Title: V strednej Európe sa rozbehli jadrové preteky. Slovensko, Poľsko aj Česko chcú nový druh reaktorov 04 - Modified: 2024-04-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Severný sused Slovenska položil posledný diel do veľkej stredoeurópskej jadrovej skladačky (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Vreckové jadrové reaktory tie veľké nenahradia. Skôr uhoľné elektrárne a teplárne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:30