TASR
StoryEditor

Francúzsko láka podnikateľov zo Slovenska, môžu sa uplatniť v stavebníctve

25.10.2016, 13:30
Autor:
TASRTASR
V krajine už pôsobí niekoľko slovenských firiem, uplatnili sa pri stavbe hotelov v Alpách.

Francúzsko je veľmi atraktívnou krajinou pre zahraničných investorov – tento odkaz adresovalo Veľvyslanectvo Francúzskej republiky slovenským podnikateľom na seminári o investičných príležitostiach na jej území, ktorý sa dnes konal v Bratislave. Slovenské firmy sa tam môžu uplatniť napríklad v stavebníctve.

Ako poukázali zástupcovia veľvyslanectva, Francúzsko má v Európe strategickú pozíciu. Je šiestou najväčšou ekonomikou sveta a druhým najväčším trhom v Európe. Pôsobí tam vyše 25-tisíc zahraničných spoločností, ktoré zamestnávajú 1,7 milióna ľudí. Jeho metropola Paríž bola vlani označená za tretie najatraktívnejšie mesto pre zahraničné investície na svete.

Viacero reforiem

Lákať investorov chcú Francúzi aj na ľudský kapitál, inovácie, modernú infraštruktúru či nízke prevádzkové náklady. Krajina nedávno uskutočnila viacero reforiem v oblasti verejných financií, konkurencieschopnosti, znižovania byrokracie, trhov tovarov a služieb a trhu práce.

Chceli by sme aj týmto podujatím čiastočne vyvážiť investície medzi oboma krajinami, pretože tam existuje nepomer. Zatiaľ čo francúzskych investícií na Slovensku je veľa, slovenských vo Francúzsku už menej. Hospodárske vzťahy medzi oboma krajinami sú pritom veľmi dôležité, obchodné výmeny sú vo výške 6 miliárd eur,“ uviedol veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Leonzi.

Dobré politické vzťahy

Slovenskí investori sa môžu podľa neho realizovať v oblastiach, ako je infraštruktúra alebo digitálna ekonomika, v rámci ktorej už oba štáty vzájomne spolupracujú a sú veľmi silné. Francúzsko označil veľvyslanec za veľmi atraktívnu krajinu pre zahraničných investorov, ktorá má čo ponúknuť aj slovenským podnikateľom.

V prvom rade sú to veľmi dobré politické vzťahy medzi obidvoma krajinami, o čom svedčia aj početné návštevy slovenských predstaviteľov vo Francúzsku. V hospodárskej oblasti sú to napríklad daňové úľavy pre inovatívne firmy, veľmi dobrá infraštruktúra, centrálnosť Francúzska či prijaté reformy,“ opísal Leonzi.

Slováci už vo Francúzsku pôsobia

Juraj Paľa zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) upozornil na niekoľko slovenských firiem, ktoré úspešne stavajú rekreačné hotely napríklad vo francúzskych Alpách, prípadne do týchto hotelových komplexov a ubytovní dodávajú nábytok.

Zdá sa, že stavebníctvo bude jednou z možností, kde slovenské firmy môžu pôsobiť. Budú sa tam stavať sociálne byty na strednej, nižšej úrovni. Máme veľký počet firiem, ktoré povedzme v súčasnosti nemajú dosť príležitostí na slovenskom trhu, tak prečo by nešli do Francúzska?“ povedal Paľa.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:24