plynovodReuters
StoryEditor

EÚ je z veľkej časti závislá od energetických zdrojov mimo Európy. Riešení je niekoľko

27.10.2016, 12:53
Autor:
TASRTASR
V Bratislave sa koná konferencia, jej témami sú Energetická bezpečnosť a efektívne dodávky elektrickej energie, účinné riadenie prechodu na obnoviteľné zdroje energie a iné.

Európska únia (EÚ) je v súčasnosti na 66 percent závislá od mimoeurópskych energetických zdrojov, vynakladá na energie približne 1 miliardu eur denne. Uviedol to dnes v Bratislave v úvodnom príhovore predseda skupiny "Iné záujmy" Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) Luca Jahier za účasti podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča na konferencii Úloha občianskej spoločnosti v Energetickej únii.

"Je teda rozhodujúce, aby sme viac investovali do výskumu a vývoja obnoviteľných zdrojov energie, akumulácie energie a integrácie trhov. Musíme sa sústrediť na zvýšenie európskej energetickej nezávislosti, a to rýchlo," podčiarkol.

Prepojená s politikou

Energetika je podľa jeho slov úzko prepojená s politikou. "Niektoré krajiny oblasť energetiky totiž jednoznačne využívajú na dosiahnutie politického vplyvu," upozornil. Realitou však podľa neho je, že európsky podiel na celosvetovom HDP by mal v najbližších rokoch klesnúť z dnešných 25 percent na 15 percent .

"Podobne sa do roku 2020 náš podiel na svetovej populácii zníži na 4 percentá. Pri rozhodovaní o energetickej bezpečnosti a v našich vzťahoch so susedmi budeme teda musieť byť veľmi strategickí," doplnil.

Viacero tém

"Mali by sme napríklad viac investovať do našich severoafrických susedov a ich dodávok plynu? Mali by sme zriadiť nový európsky fond pre udržateľnú energetiku? Nech sa rozhodneme akokoľvek, realitou je, že hospodársky a geopolitický význam Európy v celosvetovom meradle klesá," dodal Jahier.

Témami konferencie sú Energetická bezpečnosť a efektívne dodávky elektrickej energie, účinné riadenie prechodu na obnoviteľné zdroje energie, Energetická únia s výhľadovou politikou v oblasti zmeny klímy, spôsoby, ako môže energetická politika viesť k celoštátnemu a regionálnemu rozvoju, ochrana spotrebiteľov, náklady na energiu a ceny, udržateľný rast a vytváranie pracovných miest.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:04