V Anglicku je pre automobilku Nissan dôležitá fabrika v Sunderlande, odkiaľ smerujú vozidlá tejto značky do Európy.Reuters
StoryEditor

Britský automobilový priemysel získal prvú investíciu po brexite. Nissan prijal ponuku vlády

27.10.2016, 14:50
Autor:
TASRTASR
V závode v meste Sunderland bude japonská automobilka vyrábať nové modely SUV Qashqai a X-Trail SUV.

Japonská automobilka Nissan dnes potvrdila, že bude vyrábať nové modely SUV Qashqai a X-Trail SUV v britskom závode Sunderland. To je prvá nová investícia v britskom automobilovom priemysle od júnového referenda o brexite. Informoval o tom portál BBC. Referendum, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ, totiž vyvolalo pochybnosti v súvislosti s plánmi automobilky na rozšírenie výroby v britskom závode.

Generálny riaditeľ Nissanu Carlos Ghosn dnes oznámil, že získal od britskej vlády "podporu a záruky", ktoré mu umožnili rozhodnúť o výrobe oboch nových modelov v Británii. V Sunderlande tak pribudnú pracovné miesta. Ghosn podľa vlastných slov uvítal "záväzok premiérky Theresy Mayovej voči automobilovému priemyslu v Británii".

Nemohli čakať

Šéf Nissanu totiž v septembri vyvolal rozruch, keď vyhlásil, že zastaví nové investície, ak mu britská vláda nesľúbi kompenzácie za výdavky spojené s prípadným zavedením colných poplatkov po brexite.

Nissan sa musí už teraz rozhodnúť, kde postaví novú linku na výrobu Qashqaia SUV, ale pritom ešte nie sú známe podmienky vystúpenia Británie z Európskej únie. Ghosn novinárom na autosalóne v Paríži povedal, že nemôže čakať do skončenia rokovaní o brexite, preto bude žiadať od vlády v Londýne kompenzácie za zavedenie cla na export do Európy.

Žiadne podrobnosti

Hovorca úradu britskej premiérky zatiaľ BBC neposkytol žiadne podrobnosti o dohode Nissanu s vládou.

Podľa ministra pre podnikanie Grega Clarka fakt, že Nissan nielenže "prijal dlhodobý záväzok" a bude vyrábať novú generáciu vozidiel Qashqai a X-Trail v Sunderlande, ale rozhodol sa tiež zmodernizovať továreň v Sunderlande, čo je dôkazom "sily tohto odvetvia".

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:52