Reuters
StoryEditor

Caracas sa vyhráža podnikom, ktoré sa pripoja k štrajku. "Zaberie vás robotnícka trieda"

28.10.2016, 10:49
Autor:
ČTKČTK
Venezuela sa pripravuje na generálny štrajk, ktorý na dnes vo Venezuele vyzvala opozícia.

Niekoľko hodín pred generálnym štrajkom, ku ktorému na dnešok vo Venezuele vyzvala opozícia, obkľúčila tajná služba sídlo spoločnosti Polar. Informovala o tom agentúra EFE s odvolaním sa na zdroje firmy. Podľa nich sú policajti aj pri dome majiteľa tejto najväčšej potravinárskej firmy v krajine. Prezident Nicolás Maduro už skôr oznámil, že vláda zaberie všetky podniky, ktoré sa k dnešnému štrajku pripoja.

"Vyzývať k štrajku je za týchto okolností vážny zločin ... Nebudem akceptovať žiadny druh konšpirácie," povedal už v stredu Maduro, ktorý okolnosťami zrejme mienil hlbokú ekonomickú krízu. Dodal, že vláda bude dnes vykonávať kontroly vo viac ako 720 podnikoch a tie, ktoré sa k štrajku pripoja, "zaberie robotnícka trieda". Viceprezident Diosdado Cabello potom uviedol, že štrajkujúce podniky obsadí armáda.

Zvýšenie minimálnej mzdy

Vo štvrtok sa však Maduro pokúsil zabrániť štrajku "po dobrom", keď oznámil zvýšenie minimálnej mzdy o 40 percent. Ide už o štvrté takéto opatrenie v tomto roku. Podľa Madura bola tento rok minimálna mzda zvýšená o 454 percent, čo je podľa prezidenta "veľmi vysoko nad infláciou".

Medzinárodný menový fond (MMF) ale pre tento rok odhaduje infláciu na úrovni 475 percent, vlani predstavovala 181 percent. V krajine je ale tiež nedostatok základných potravín a liekov, čo je podľa expertov aj opozície vinou zlej hospodárskej politiky socialistickej vlády.

Obavy zo stretov

Ku 12- hodinovému štrajku vyzval na dnes líder opozície Henrique Capriles počas stredajších masových demonštrácií po celej krajine. V ten istý deň tiež oznámil, že zorganizuje 3. novembra pochod k prezidentskému palácu, ak vláda neodblokuje proces referenda za odvolanie prezidenta.

Práve táto akcia vzbudzuje veľké obavy zo stretov, pretože od roku 2002 sa do centra Caracasu k palácu Miraflores kvôli bezpečnostným zložkám žiadni demonštranti nedostali. V roku 2002 viedli demonštrácie, ku ktorým sa nakoniec pripojili aj armádne špičky, k niekoľkodňovému zosadeniu vtedajšieho prezidenta Huga Cháveza.

Vládny puč?

Obavy zo stretov opozície a prezidentových priaznivcov, ktorí minulý týždeň násilím vnikli do opozíciou ovládaného parlamentu, vyjadril vo štvrtok aj Biely dom. "Sme znepokojení situáciou vo Venezuele a naliehame na vládu a venezuelský ľud, aby vyriešil situáciu konaním a neuchýlil sa k násiliu," uviedol hovorca amerického Bieleho domu Josh Earnest na tlačovej konferencii.

Zatiaľ nie je jasné, či sa venezuelská opozícia v nedeľu zúčastní rokovania s vládou, ktoré sprostredkoval Vatikán. Niekoľko lídrov opozície tento týždeň vyhlásilo, že nepovedú s vládou dialóg, kým nebude obnovený ústavný poriadok v krajine. Opozícii najmä vadí, že národná volebná rada minulý týždeň zablokovala zber podpisov za referendum o odvolaní prezidenta.

Aj niektoré latinskoamerické krajiny označili kroky venezuelského národnej rady a najvyššieho súdu, ktorý od januára svojimi rozhodnutiami blokuje prácu parlamentu, za "vládny puč". Naposledy tak urobil vo štvrtok peruánsky parlament.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 05 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:41