Premiér Robert FicoTASR/M. Svítok
StoryEditor

Nepodceňujme Čínu. Ich akýkoľvek projekt môže pre Slovensko znamenať úplný prevrat, vyhlásil Fico

05.11.2016, 19:44
Autor:
melmelTASRTASR
Do vzájomných vzťahov medzi SR a Čínou sa v poslednom období podľa Fica investovalo obrovské množstvo energie.

Čínu nemožno podceňovať. Je to jedna z najväčších ekonomík sveta, nastupujúca superveľmoc, a preto je potrebné rozvíjať vzájomné vzťahy.

Konštatoval to dnes slovenský premiér Robert Fico po piatom stretnutí predsedov vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny v lotyšskej Rige.

Čo je dôležité aj pre Slovensko, je to krajina, ktorá si pragmaticky presadzuje svoje národné záujmy, nie ideologicky. Veľmi racionálne ponúkajú každému regiónu sveta určité formy spolupráce, ktoré sú vzájomne výhodné,“ vyzdvihol význam takýchto stretnutí.

Množstvo energie

Do vzájomných vzťahov medzi SR a Čínou sa v poslednom období podľa Fica investovalo obrovské množstvo energie.

Pripomenul, že táto krajina patrí medzi najväčších obchodných partnerov Slovenska a v minulom roku vzájomný obchod predstavoval viac ako 6 miliárd eur.

Mrzí ma, že namiesto toho, aby sme dnes dávali energiu do ďalších projektov, musíme naprávať škody, ktoré boli napáchané,“ konštatoval.

Na dnešnom stretnutí v Rige bolo podľa slovenského premiéra prijatých šesť odporúčaní, ktorými sa má v rokoch 2016 a 2017 riadiť spolupráca medzi Čínou a krajinami SVE. Prvou z nich je rozvíjanie vzájomných prepojení.

Je tu obrovský záujem na ďalších infraštruktúrnych projektoch, ktoré zjednodušia prepojenie Číny so SVE. Možnosti sú rôznorodé, od budovanie železničných koridorov až po letecké spojenie,“ priblížil.

Rozvoj finančnej spolupráce

Druhou oblasťou je rozvoj finančnej spolupráce, Čína už dávnejšie ponúkla regiónu SVE investičnú pomoc v sume  10 miliárd USD.

Narazilo to na problém štátnych záruk, znamenalo by to, že by nám táto pomoc negatívne ovplyvňovala deficit, dlh. Hľadajú sa teraz nové nástroje,“ avizoval Fico.

Ďalší z návrhov je posilnenie spolupráce v tzv. zelenej ekonomike, teda v oblasti poľnohospodárstva.

Prioritnou oblasťou má byť tiež čo najväčšia výmena ľudí, či už cez turizmus, obchodnú a kultúrnu spoluprácu, či výmenu študentov. Posledné dve oblasti možného rozvoja sú spolupráca v oblasti zdravia a regiónov.

Predseda vlády SR podľa vlastných slov využil dnešné rokovania aj na to, aby pozval čínskeho premiéra na Slovensko a ten toto pozvanie prijal.

Projekt čínskych rozmerov

Konkrétny termín a podoba tejto návštevy sa však ešte len dohodne.

Je naďalej potrebné pracovať na slovensko-čínskej spolupráci. Slovensko je v porovnaní s čínskou ekonomikou veľmi zanedbateľné, na druhej strane akýkoľvek projekt čínskych rozmerov môže pre Slovensko znamenať úplný prevrat,“ dodal Fico.

Stretnutie v lotyšskej Rige nadviazalo na vlaňajšie rokovania v čínskom Su-čou. Základ spolupráce krajín strednej a východnej Európy s Čínou vytvorilo hospodárske fórum v roku 2011 v Budapešti. Prvé stretnutie vo formáte predsedov vlád SVE16 a Činy sa uskutočnilo v apríli 2012 vo Varšave.

Na stretnutiach s Čínou sa v rámci 16-členného formátu zúčastňujú Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Čierna Hora, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 04 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 05 - Modified: 2024-04-17 05:08:20 - Feat.: - Title: Čínsky minister obrany žiadal počas rokovaní so Spojenými štátmi väčšiu dôveru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:49