Reuters
StoryEditor

Marks & Spencer chce uzavrieť všetky obchody na Slovensku

08.11.2016, 10:36
Autor:
TASRTASR
Dôvodom sú straty a málo príležitostí na rast. Predajne chcú zatvoriť na ďalších desiatich trhoch.

Britská obchodná sieť Marks & Spencer (M&S) dnes oznámila, že začne konzultácie so svojimi zamestnancami o návrhoch na zatvorenie jej siedmich obchodov na Slovensku. Informovali o tom mediálni zástupcovia spoločnosti. Ide o výsledok hodnotenia fungovania celej medzinárodnej siete M&S. Firma vstúpila na slovenský trh v roku 2007, momentálne zamestnáva 174 pracovníkov.

"V rámci nášho širšieho posudzovania medzinárodného podnikania skupiny sme analyzovali výkon a potenciál našich obchodov na slovenskom trhu. Naša analýza ukázala, že pokračujúce straty a obmedzené možnosti rastu na trhu spôsobujú neudržateľnosť ďalšieho podnikania na Slovensku. Zaväzujeme sa plne dodržiavať konzultačný proces a budeme pozorne počúvať spätnú väzbu od našich zamestnancov ohľadom našich návrhov," uviedol generálny riaditeľ Marks & Spencer pre Českú republiku a Slovensko James Munson.

Miliónové straty

Firma skúmala výkon a potenciál každého medzinárodného trhu skupiny. Medzinárodné podnikanie M&S sa delí na dve časti, ktoré sa podľa analýzy vyvíjajú rozdielne. Vlastnené podnikanie na mnohých trhoch vykazuje straty, zatiaľ čo franchisingové podnikanie je ziskové.

"Za vlaňajší rok podniky vlastnené skupinou na desiatich trhoch vykázali stratu 45 miliónov libier z výnosov 171 miliónov libier a niektoré trhy vykazujú straty minimálne posledných päť rokov," vyčíslila spoločnosť. Spôsobené je to viacerými faktormi, vrátane fragmentovaného portfólia vlastnených podnikov a nedostatočného rozsahu, pričom podľa firmy je na týchto trhoch malá príležitosť na budúci rast.

Zmena obchodnej taktiky

Marks & Spencer preto navrhuje zatvoriť všetkých 53 obchodov, ktoré má vo svojom úplnom vlastníctve na desiatich zahraničných trhoch, a to v Číne, Francúzsku, Estónsku, Maďarsku, Litve, Poľsku, Rumunsku, Holandsku, Belgicku a na Slovensku.

V budúcnosti plánuje prevádzkovať menej obchodov v úplnom vlastníctve a viac sa sústrediť na vytváranie spoločných podnikov a franchisingových partnerstiev. Spoločnosť má 268 franchisingových obchodov na 34 trhoch, ako aj spoločné podniky (joint ventures) v Grécku a Indii.

Obchodný reťazec bude naďalej prevádzkovať vlastnené podniky v Írsku, Hong Kongu a Českej republike, ktoré sú viac ziskové. M&S tiež obchoduje na internete na 21 trhoch.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:22