Reuters
StoryEditor

Trump z viacerých sľubov vytriezvie

Múr s Mexikom, 25 miliónov nových pracovných miest, sťahovanie sa z NATO podľa analytikov nie sú reálne.

Len pár hodín po oznámení oficiálnych výsledkov amerických volieb stránka Donalda Trumpa čelila neuveriteľnému náporu. A miestami nefungovala. Nie je to prekvapenie. Časť sveta si začala čítať predvolebné sľuby budúceho prezidenta USA. Zisťovať, do akej miery sú reálne. A viaceré z nich podľa odborníkov zrejme rovinu sľubov neopustia.

25 miliónov miest
Počas Obamovej vlády sa za osem rokov vytvorilo približne osem miliónov pracovných pozícií. V časoch, keď sa krajina zotavovala z recesie a trh fungoval. Donald netají väčšie ambície. Zaistiť až 25 miliónov nových pracovných príležitostí. Analytici netaja skepticizmus. „Vytvorenie piatich miliónov pracovných miest by bolo považované za úspech,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Spojené štáty americké majú takmer 320 miliónov obyvateľov. Nezamestnanosť v USA nedosahuje ani päť percent. Bez práce je okolo 16 miliónov ľudí. Ak by aj Trump splnil svoj sľub a dosiahol nulovú nezamestnanosť, stále by mu chýbali milióny ľudí. „Vytvorenie takéhoto veľkého počtu pracovných miest je málo pravdepodobné,“ hovorí o Trumpových slovách analytik Capital Markets Michal Fafrák.

Mexický múr
Podľa odborníkov si novozvolený americký prezident získal mnohých voličov najmä pre svoju migračnú politiku. Z krajiny chce vyhostiť milióny nelegálnych prisťahovalcov, zaviesť nové kontroly, úplne zastaviť migráciu z nebezpečných oblastí a na mexickej hranici vybudovať múr. Ten majú dokonca zaplatiť samotní Mexičania. „Neviem si predstaviť, ako by to chcel praxi spraviť,“ hovorí o Trumpovej mexickej výstavbe analytik výskumného centra AMO Tomáš Jungwirth. USA by podľa neho museli do takejto stavby investovať obrovskú sumu. Paradoxne, Trumpova antimigračná politika by mohla skomplikovať sľub o 25 miliónoch nových pracovných príležitostí. „Sprísnenie migračnej politiky totiž spomalí tvorbu nových pracovných miest, keďže sa firmám začnú zvyšovať mzdové náklady,“ dodáva Boris Tomčiak.

Zmena colnej politiky
Najsilnejšie body v ekonomickej agende Donalda Trumpa viedli spravidla jedným smerom. K uprednostňovaniu domácej produkcie pred zahraničnou konkurenciou. Asi najkonkrétnejšie pomenovaným opatrením bolo Trumpovo vyhlásenie o prehodnotení colnej politiky voči Číne a Mexiku. No i tento sľub môže naraziť na realitu. Dosah na Američanov, aj Trumpovu strednú vrstvu, by podľa analytika bol negatívny. „Pre spotrebiteľa by to prinieslo zdraženie určitých výrobkov,“ hovorí Matúš Pošvanc. Práve preto je vysoká pravdepodobnosť, že k realizácii zvyšovania ciel nedôjde. Prípadne len v kozmetickej rovine. „Možno dôjde k nuansám, keď sa na jeden-dva výrobky zvýši clo, aby sa volič upokojil,“ hovorí Matúš Pošvanc, riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka.

No ak by napriek dosahom Trump na svojich sľuboch trval a rozšíril ich na všetky krajiny, mohlo by sa to dotnkúť i nás. „Slovensko minulý rok do USA vyviezlo tovar a služby za 1,5 miliardy eur,“ podotýka Martin Vlachynský, analytik INESS.

Stiahnutie sa z NATO
Európsky región vrátane Slovenska by zaboleli i vyhlásenia Donalda Trumpa o možnom znižovaní vojenskej angažovanosti USA v rámci NATO. Viackrát zopakoval, že ak európske štáty nezvýšia svoje náklady na obranu, tak Spojené štáty svoju prítomnosť budú z Európy sťahovať. „Pripomeňme si slová Donalda Trumpa, že kto neplní svoje záväzky na výdavky na obranu, čo tvorí dve percentá hrubého domáceho produktu, tak nemôže počítať s americkou pomocou,“ uvádza Radek Hokovský, riaditeľ českého think-tanku Evropské hodnoty.

V prípade, že by Donald Trump tlak na zvýšenie výdavkov na obranu v členských krajinách NATO stupňoval aj z pozície prezidenta, mohlo by sa to dotknúť aj Slovenskej republiky. Obzvlášť citlivo. V posledných rokoch sa výdavky na obranu sa pohybujú niečo nad polovicou dvoch percent hrubého domáceho produktu, ktoré sú pre krajiny NATO záväzné. Minulý rok dalo 1,14 percenta a odhad na tento rok predstavuje 1,16 percenta. „Osobne si myslím, že tieto vyjadrenia vyplynuli z populizmu alebo neznalosti problematiky. No podobný krok nespraví,“ podotýka bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Zníženie daní
Poloreálnym sľubom je aj zníženie daní pre americké spoločnosti. „Zníženie daní nebude pravdepodobne také vysoké, ako Trump sľuboval v kampani, pretože už teraz je deficit amerického rozpočtu vysoký,“ hovorí Tomčiak. Takéto opatrenie by na istý čas prinieslo výpadok v príjmoch Spojených štátov. Nižšie dane by však podľa Tomčiaka pomohli akcionárom. Zamestnanci by tento krok podľa neho nepocítili.

„Zaujímavé bude sledovať, či sa Trump odhodlá na generálny pardon pre firmy v daňových rajoch,“ uzatvára Matúš Pošvanc.

Výdavky na obranu v roku 2015 (v % HDP)
USA 3,5
Grécko 2,4
UK 2
Estónsko 2
Poľsko 2,2
Česko 1,1
Maďarsko 0,9
Slovensko 1,1

NATO, čísla sú zaokrúhlené na jedno desatinné miesto



František Kekely

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:17