Ak si dnes podnikateľ uplatní nárok na vratku DPH a príde mu kontrola, prostriedky mu zadrží. Časť z odpočtu však môže podnikateľ dostať späť aj počas trvania kontroly. Po novom však štát navrhuje vyplácať náhradu za toto zdržiavanie. A to vtedy, ak kontrola trvala viac ako pol roka od posledného dňa lehoty na vrátenie odpočtu. Podnikateľ má nárok na 1,5-percentný úrok zo sumy vyrátaného odpočtu za každý deň od uplynutia polročnej lehoty.TASR/AP
StoryEditor

S exportérmi ideme do celého sveta

15.11.2016, 23:00
Generálny riaditeľ EXIMBANKY SR Dušan Keketi pre HN hovorí aj o nástrojoch finančnej pomoci pre vývozcov.

„Dnes sa aj malý či stredný podnikateľ môže dostať ľahko ku kontraktom niekde v zahraničí,“ tvrdí Keketi.

EXIMBANKA SR je špecifická finančná inštitúcia. Môžete vysvetliť, čím sa odlišuje od bežných bankových domov?
EXIMBANKA SR naozaj nie je štandardná banka. Je to skôr exportno-úverová inštitúcia, ktorá má pomáhať slovenským exportérom dostávať sa na zahraničné trhy. Takéto agentúry fungujú v každom jednom štáte. Dnes už máme verejné i súkromné agentúry. Sú to inštitúcie, ktoré pomáhajú hlavne v poisťovaní a v poskytovaní záruk. Klient tým eliminuje riziko nezaplatenia jeho dodávky v zahraničí. Popritom poskytujeme aj priame úverové financovanie, napríklad pre investície doma a v zahraničí. Tu nastáva taký mix. V niektorých štátoch sú exportné banky i poisťovne exportu. My to máme v jednej inštitúcii.

Ktoré mechanizmy používate na podporu exportu?
Je tu enormné množstvo produktov, ktoré sú veľmi špecifické. Dokážu sa ušiť na mieru malému exportérovi, ale i veľkému gigantu. Každému, kto príde. Pochádzam z komerčnej sféry, kde sme sa snažili mať čo najužšiu škálu produktov, jednoduchých a ľahko komunikovateľných. Tu to je naopak. Každý obchodný prípad je naozaj individuálny, či už individuálne analýzy, dokumentácia a iné. Je to neporovnateľné s komerčnou sférou, kde je všetko automatizované.

Ako si preverujete, či sa do biznisu oplatí ísť?
Potrebujeme veľmi veľa právnych názorov pri analýze cudzích krajín, v ktorých sme doteraz neboli. Je to teda niekedy taká priekopnícka práca. Máme veľmi dobré analytické oddelenie. Zabezpečujeme informácie cez ambasády, Organizáciu pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, Európsku úniu a všetky možné inštitúcie. Každá ambasáda má neja...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:18