Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána sa snaží stať daňovým rajom. Bude mať najnižšiu firemnú daň v EÚ.Pavol Funtál
StoryEditor

Maďari budú lákať slovenské firmy. Na najnižšiu daň v únii

23.11.2016, 23:00
Náš južný sused plánuje znížiť daň z príjmu právnických osôb na najnižšiu nielen vo V4, ale v celej Európskej únii.

Maďarsko sa chce stať daňovým rajom. Docieliť to plánuje tak, že od budúceho roka zníži firemnú daň na deväť percent. Stane sa tak krajinou s najnižšou sadzbou nielen vo V4, ale aj v celej Európskej únii.

V súčasnosti majú Maďari dve sadzby dane. Desaťpercentná daň platí pre firmy, ktorých zisk nepresiahol 500 miliónov forintov. Podniky s vyšším ziskom majú 19-percentnú sadzbu. Sadzbu chce krajina zjednotiť pre obe skupiny podnikov na deväť percent.

Sťahovanie našich firiem
Pre náš biznis sa tak Maďarsko môže stať novou obľúbenou destináciou. „Môžeme očakávať nárast slovenských firiem so sídlom v Maďarsku,“ predpokladá biznis konzultant spoločnosti Bisnode Milan Seliak.

Slovensko má momentálne najvyššiu daň spomedzi krajín V4. Preto sme podľa ekonómov v porovnaní so susedmi menej konkurencieschopní. „Úroveň daňového a odvodového zaťaženia je jedným z kľúčových kritérií, na základe ktorých sa zahraniční investori rozhodujú o krajine, v ktorej umiestnia svoju investície,“ povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Bisnode narátal, že v Maďarsku je dnes vyše 9 500 slovenských firiem. Ešte ku koncu júna ich bolo o 200 menej. Naše spoločnosti pritom začali podľa Seliaka objavovať Maďarsko už pred štyrmi rokmi. „Daň je tu dokonca nižšia ako má obľúbený daňový raj pre naše firmy – Cyprus,“ pripomenul.

Jednou zo slovenských firiem, ktoré podnikajú v Maďarsku, je aj St. Nicolaus. „Tento krok maďarskej vlády považujeme za dobrý príklad aj pre ostatné krajiny v Európe. Na druhej strane sa očakáva zvýšenie minimálnych miezd, čo spoločnostiam zvýši náklady,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Dušan Haruštiak.

Atraktivita Maďarov
Kým maďarská firemná daň je nízka, iné dane môžu, naopak, odradiť. „Platí tam okrem iného aj daň z obratu vo výške dvoch percent miestnej samospráve. A daň z pridanej hodnoty je 27-percentná, kým na Slovensku je len 20-percentná,“ upozornil Gabriel Katona z advokátskej kancelárie, ktorá poskytuje poradenstvo o právnom poriadku Maďarska.

Náš biznis to na druhej strane môže ťahať smerom na juh vďaka rýchlejším byrokratickým vybavovačkám. „Založenie spoločnosti spolu s vybavením všetkých potrebných registrácií a bankového účtu sa tam dá zvládnuť aj za päť dní. To je niekoľkonásobne kratšia lehota ako napríklad na Slovensku, v Českej republike či dokonca v Nemecku, kde rovnaký proces trvá aj dva mesiace,“ pripomína Lukáš Ivan, partner konzultačnej spoločnosti Fontionnel & Co.

Keďže budú mať Maďari najnižšiu daň v EÚ, môže to tam lákať aj biznis z iných krajín, nielen ten slovenský. Český ekonóm Aleš Michl však pre MF Dnes upozornil, že nízke dane nie sú všetko. Slovensko napríklad dokázalo pretiahnuť Čechom príchod automobilky Jaguar. A to aj napriek tomu, že Česko má tabuľkovo vyššiu firemnú daň. „Jednoducho Jaguaru vytvorili lepšie podmienky a naservírovali im pripravený projekt aj s mašličkou,“ povedal. (Pozn. red.: Michl je poradca Andreja Babiša, ktorý vlastní Agrofert. Pod ten spadá aj vydavateľstvo Mafra Slovakia vydávajúce Hospodárske noviny.)

Výška firemnej dane vo V4 v roku 2016
Slovensko
: 22 percent
Česká republika: 19 percent
Poľsko: 19 percent
Maďarsko: 10 a 19 percent

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:18