StoryEditor

Nízke ceny energií si vyberajú daň. Slovenský gigant plánuje prepúšťanie

27.11.2016, 23:00
Do roku 2020 chcú Slovenské elektrárne usporiť 400 miliónov eur. Škrtaním miest, ale aj zmenou vzdelávacieho a mzdového systému.

Náš dominantný výrobca elektriny bude prepúšťať. Podľa informácií HN príde o prácu počas najbližších mesiacov niekoľko desiatok ľudí. Na stretnutí so zamestnancami to oznámilo nové vedenie elektrární na čele s Bohumilom Kratochvílom. Ako prvý na to upozornil portál energia.sk. „Neplánujeme masové prepúšťanie, aké Slovenské elektrárne zažili v minulosti, ale je čestné povedať, že k istej redukcii počtu zamestnancov dôjde,“ uviedol podľa internej tlače elektrární Kratochvíl.


Nízke ceny energií
Dôvody môžeme hľadať v ekonomickej situácii. „Minulý rok dosiahli čistý zisk 24 miliónov eur, čo je najmenej za posledných 10 rokov,“ objasňuje analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Podpísali sa pod to najmä rekordne nízke ceny elektriny. Tá sa pred pár rokmi obchodovala za viac ako 60 eur za megawatthodinu. Dnes má polovičnú trhovú cenu. „Každé euro, o ktoré sa zníži cena elektriny na burze, pre spoločnosť znamená ročne asi 20 miliónov stratu. Pre tento pokles o takmer 30 eur teda každoročne prichádzame asi o 600 miliónov eur vo výnosoch,“ vysvetľujú j elektrárne.


Pod prepad zisku sa podpísalo aj vyradenie blokov elektrárne vo Vojanoch a taktiež vysoké investičné náklady na dokončenie tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, pripomína Tomčiak. Podľa informácií HN majú práve úvery na dostavbu atómky zohrávať dôležitú úlohu pri rozhodnutí šetriť ďalšie náklady.


Odídu desiatky ľudí
Podľa informácií HN sa budú rušiť najmä administratívne pozície, pričom desiatka ľudí má odísť aj z uhoľnej elektrárne Vojany na východe, škrtanie zasiahne aj niektoré vyššie pozície. V elektrárňach dnes pracuje 3 800 ľudí, spolu má byť prepustených vyše tridsať ľudí, niektorí z nich skončia do konca marca, ďalší do konca júna budúceho roka. Elektrárne chcú do roka 2020 ušetriť 410 miliónov eur, no škrtanie pracovných pozícií má k tomu prispieť iba menšou časťou. Firmu čaká revízia programov, nákladov na vzdelávanie zamestnancov, či systému ich odmeňovania, uvádza ďalej nový šéf elektrární v podnikovej tlači.


Jednotliví akcionári v elektrárňach sa k prepúšťaniu vyjadrovať nechcú. „Slovenské elektrárne nesú plnú manažérsku zodpovednosť za riadenie a chod spoločnosti a štát je len menšinovým akcionárom,“ pripomenul napríklad Juraj Rybanský z oddelenia komunikácie ministerstva hospodárstva. Štát má pritom v elektrárňach 34-percentný podiel. Podobne reagovala aj skupina EPH, ktorá je vo vedení elektrární iba od augusta tohto roka, keď na seba prebrala polovicu podielu talianskej spoločnosti Enel. Čiže asi ďalších 33 percent.


Plôška: Prepúšťa aj Eustream
Prepúšťanie v elektrárňach prichádza iba krátko po tom, ako sa k podobnému kroku uchýlil aj iný energetický podnik z portfólia českej skupiny EPH. Je ním náš prepravca plynu Eustream, v ktorom má holding Daniela Křetínskeho 49-percentný podiel. O prepúšťaní informovali ako prvé HN ešte začiatkom septembra. „V súčasnosti môžeme potvrdiť, že v najbližšom polroku sa optimalizácia dotkne niekoľkých desiatok zamestnancov,“ potvrdil vtedy hovorca Eustreamu Pavol Kubik. Celkovo malo o prácu prísť v priebehu niekoľkých rokov až 185 ľudí. Pritom prepravca plynu dnes zamestnáva 748 ľudí. Odborníci nie sú šetrením prekvapení. „Vlastníci EPH patria medzi veľmi prísnych podnikateľov a kladú dôraz na zvyšovanie produktivity vo firmách. Manažment EPH teda hľadá v tejto oblasti priestor na šetrenie a zvýšenie zisku spoločnosti,“ odhaduje Tomčiak.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:15