Automobilky, výrobaPeter Mayer
StoryEditor

Juhokórejčania dajú Považiu 140 nových pracovných miest

29.11.2016, 23:00
Firma Uni-Tech chce v Považskej Bystrici vybudovať závod za štyri milióny eur.

Automobilový priemysel dá prácu ďalším 140 Slovákom. Ázijský výrobca tesniacich tmelov používaných pri konštrukcii vozidiel, spoločnosť Uni-Tech, chce v priemyselnom parku bývalých Považských strojární v Považskej Bystrici vybudovať závod za štyri milióny eur. „Technológia bude inštalovaná v existujúcej výrobnej hale, ktorá sa postupne zrekonštruuje,“ píše sa v dokumente pre posúdenie vplyvov investície na životné prostredie.

Zamestnanci budú pracovať v dvoch zmenách. Firma už začala s ich náborom. Podrobnosti však odmietla zverejniť. „Na otázky nebudeme odpovedať,“ reagovala kórejská fabrika pre HN.

Úspešné roky
Firma Uni-Tech pôsobí ako dodávateľ pre kórejské automobilky. Z Považskej Bystrice tak môže pomerne rýchlo zásobovať Kiu pri Žiline či závod Hyundai v českých Nošoviciach. „Je to od začiatku náš dodávateľ,“ potvrdil hovorca Kia Motors Slovakiaf Jozef Bačé. Zmesi, ktoré Uni-Tech pre automobilový priemysel vyrába, slúžia napríklad na tesnenie či spájanie jednotlivých komponentov.

Automobilky prekonávajú svoje rekordy v počte vyrobených vozidiel. Týka to aj spomínaných dvoch kórejských závodoch u nás a na Morave. Automobilový priemysel patrí v tomto roku medzi najrýchlejšie rastúce odvetvia. Vysoký dopyt po nových autách tak zasahuje aj biznis automobilových dodávateľov.

Platí aj o spoločnosti Uni-Tech. „Ich tržby sú na úrovni 23 miliónov eur, hoci ešte v roku 2010 to bolo menej ako 10 miliónov eur. Firma stabilne generuje každý rok zisk,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Štyri milióny eur by teda nemali byť podľa neho pre firmu žiadny problém.

Spoločnosť zatiaľ nepožiadala štát o finančnú injekciu. „Ministerstvo hospodárstva nateraz neeviduje investičný zámer spoločnosti podaný s cieľom poskytnutia investičnej pomoci,“ potvrdil HN rezort hospodárstva.

Produkcia automotive firiem prestáva stačiť narastajúcej výrobe a dopytu po nových autách v posledných rokoch. Mnohé spoločnosti preto začali investovať do rozšírenia produkcie. „Recesia a pokles výroby automobilov by boli pre spoločnosť veľmi negatívne,“ varuje Tomčiak.

Hľadanie ľudí
Spoločnosť Uni-Tech prišla na Slovensko v roku 2006. V rovnakom roku začala svoju výrobu pri Žiline aj automobilka Kia. Dodávateľ už zamestnáva desiatky ľudí v Púchove a na internete ponúka nové pracovné miesta, týkajúce sa starej i vytvárajúcej sa pobočky. „Spoločnosť Uni-Tech plánuje rozširovať výrobu a hľadá nových zamestnancov so skúsenosťami v chemickom zameraní na oddelení kvality s výkonom práce v Púchove alebo Považskej Bystrici,“ píše sa v pracovnej ponuke zverejnenej na stránke profesia.sk.

Začiatok budovania považskobystrického závodu je naplánovaný na máj 2017. Prevádzka by sa mohla začať už v októbri daného roka s tým, že spoločnosť najskôr prijme 40 zamestnancov. Ďalších sto by sa malo pripojiť neskôr. Nezamestnanosť v okrese nedosahuje ani sedem percent.

Podľa manažéra marketingu a náboru personálnej spoločnosti Manpower Jiřího Halbrštáta nie je 140 ľudí taký vysoký počet, aby narobil firme vážnejšie problémy pri ich hľadaní. „Považská Bystrica je navyše mesto s nadpriemerne dobrou spádovosťou vďaka diaľnici a dobrému vlakovému spojeniu,“ pokračuje Halbrštát. Ľudia sú podľa neho pomerne ochotní dochádzať do práce do pol hodiny, čiže za dobrých mzdových podmienok môže tunajší zamestnávateľ oslovovať ľudí od Trenčína po Žilinu. Podľa Halbrštáta by dokonca ani nemuselo byť potrebné ponúkať špeciálne príspevky na cestovné.

Investícia v číslach
Hodnota investície:
4 milióny eur
Začiatok výroby: október 2017
Počet vytvorených pracovných miest: 140
Plánovaná produkcia: 30 000 ton zmesí ročne
Tržby spoločnosti: 24 miliónov eur, v roku 2010 pod 10 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:09