Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Maďarsko bude najbližších päť rokov rásť, vyhlásil Orbán

30.11.2016, 14:00
Autor:
TASRTASR

V nadchádzajúcich piatich rokoch možno rátať s tým, že Maďarsko bude priebežne ekonomicky posilňovať. Svedčia o tom aj čerstvé údaje o zamestnanosti, v ktorej sa Maďarsko približuje k plnej zamestnanosti, povedal dnes v Budapešti na VI. zasadaní Rady maďarskej diaspóry predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér na pravidelnej výročnej schôdzke s predstaviteľmi organizácií komunít Maďarov žijúcich vo svete povedal, že brexit a výsledky amerických prezidentských volieb otvárajú novú epochu. Podporujú maďarské ponímanie, že svet sa vzďaľuje od svojej skoršej podoby.

"Analýzy hovoria o tom, že v nadchádzajúcom storočí štyri z najvýznamnejších ekonomík sveta budú v oblasti Pacifiku na rozdiel od doterajšieho atlantického obdobia," dodal Orbán.

Premiér opakovane kritizoval "politickú korektnosť" - tendenciu presadzovanú v druhej polovici 20. storočia najmä Spojenými štátmi, v ktorej sa v jazyku nahrádzajú výrazy vnímané niektorými skupinami ľudí ako urážlivé.

"Kvôli tomuto javu sme boli obmedzovaní. Keď sme hovorili o národe, označili nás za nacionalistov. Keď sme hovorili o stvorení, povedali, že sme klerikálni, feudálni a stredovekí. Za sexistov a homofóbov nás označili, keď sme hovorili o rodine, o manželstve muža a ženy," konštatoval Orbán, podľa ktorého politická korektnosť bola jedným z najzreteľnejších prostriedkov duševného útlaku.

Predseda maďarskej vlády vyjadril nádej, že voľbami v USA sa toto obdobie skončilo. Zdôraznil však, že v Európe ešte bude čo robiť, aj keď aj v nej sú už zmeny na spadnutie.

Orbán vysoko hodnotil zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré podľa jeho vyjadrenia má mimoriadne veľký vplyv na európske záležitosti. "Je to spoločenstvo, v ktorom funguje dôvera, má dynamiku a silu. V budúcich rokoch sa V4 bude veľkou mierou podieľať na ekonomickom raste Európy," podčiarkol premiér.

01 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 02 - Modified: 2024-04-07 11:57:43 - Feat.: - Title: Pellegriniho víťazstvo je víťazstvom zástancov mieru v celej Európe, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 05 - Modified: 2024-03-18 19:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov sťažuje lákanie investorov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:51