Reuters
StoryEditor

Východoázijská krajina odmietla návrh OPEC a kartel opúšťa

01.12.2016, 11:18
Autor:
ČTKČTK
OPEC žiadal, aby Indonézia znížila ťažbu o 37-tisíc barelov denne.

Indonézia pozastavila svoje členstvo v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Ku kartelu sa pritom znovu pripojila len pred necelým rokom. Svoje rozhodnutie krajina zdôvodnila tým, že ako čistý dovozca ropy nemôže súhlasiť so znížením ťažby, na ktorom sa OPEC dohodol v stredu vo Viedni. Ide o prvé zníženie ťažby v rámci OPEC od roku 2008. Jeho cieľom je znížiť nadmerné dodávky ropy na trh a podporiť ceny.

Pozastavenie členstva môže byť pre Indonéziu problém. Krajina je jediným východoázijským členom kartelu a dúfala, že ak obnoví členstvo, bude to pre ňu znamenať prínos.

Obavy o príjmy

OPEC navrhol, aby Indonézia znížila ťažbu o približne 37-tisíc barelov denne, čo by bolo asi päť percent jej celkovej produkcie. Indonézia, ktorá je najväčšou ekonomikou juhovýchodnej Ázie, má obavy o príjmy z predaja suroviny, ktoré už teraz klesajú.

Minister pre energetiku a nerastné zdroje Ignaisus Jonan uviedol, že krajina môže prijať zníženie ťažby iba o 5-tisíc barelov denne, ktoré už bolo schválené v návrhu rozpočtu na budúci rok. Jonan sa zúčastnil stredajšej schôdzky vo Viedni.

V záujme všetkých

Minister tiež podľa agentúry Reuters upozornil, že zníženie ťažby by ohrozilo jeho krajinu aj kvôli tomu, že Indonézia je čistým dovozcom ropy a výpadok by musela pokryť dovozom. Po znížení ťažby kartelu sa očakáva, že ceny ropy sa začnú zvyšovať. Dočasné pozastavenie členstva je podľa neho aj v najlepšom záujme všetkých členov kartelu.

Indonézia je vnímaná ako trochu nezvyčajný člen kartelu a má za sebou históriu nepravidelného členstva. Prvýkrát sa ku kartelu pripojila v roku 1962, v roku 2009 ho však opustila, pretože kvôli klesajúcej ťažbe sa stala čistým dovozcom ropy.

Objem ťažby klesá

To je v rozpore s podmienkami plnoprávneho členstva v karteli. Od opätovného pripojenia uskutočnila niekoľko dohôd o dovoze ropy, zahraničných investíciách do ťažby a partnerstva v oblasti spracovania ropy, okrem iného aj s najväčšími krajinami OPEC, teda Iránom a Saudskou Arábiou.

Najviac ropy ťažila Indonézia v polovici 90. rokov, kedy produkcia dosiahla približne 1,7 milióna barelov denne. Za posledných desať rokov však v krajine bolo urobené len niekoľko významných objavov a ťažba klesla na zhruba polovicu.

Odvetvie ťažby ropy je dôležitou súčasťou indonézskej ekonomiky, jeho príspevok k štátnym príjmom ale podľa údajov konzultačnej spoločnosti PricewaterhouseCoopers klesol zo zhruba 25 percent v roku 2006 na zhruba 3,4 percenta, čo je predpoklad na tento rok.

01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 04 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:57