Reuters
StoryEditor

Zaskočení daniari v Indii: rodina pri amnestii priznala 29 miliárd dolárov

08.12.2016, 11:04
Autor:
acac
Platiť dane nie je v Indii veľmi populárnou činnosťou.

Prekvapivého "víťaza" má daňová amnestia, ktorú nedávno vyhlásil indický premiér Narendra Módí. Štvorčlenná rodina totiž prihlásila doteraz nezdanené imanie vo výške 29 miliárd dolárov (27 miliárd eur). To je viac, než má oficiálne najbohatší človek druhej najľudnatejšej krajiny sveta.

Finančné úrady to v miliardovej Indii nemajú veru jednoduché. Podľa odhadov platia v krajine daň z príjmu len asi dve percentá populácie. Ostatní si zarábajú načierno, klasicky napríklad na stavbách alebo pouličným predajom jedla. Veľký problém potom predstavuje aj prax "ulievania" peňazí do zahraničia.

Miliardy v rajoch

Podľa minuloročnej správy indického štátneho audítora úrady nevybrali v predchádzajúcich dvoch rokoch dane za 105 miliárd dolárov (97,8 miliárd eur), z ktorých 96 percent vraj nie je podchytených. Iná správa odhaduje, že v daňových rajoch majú Indovia uliatych okolo pol bilióna dolárov.

Vláda premiéra Narendra Módího sa s tým snaží niečo urobiť a po neplatičoch chce ísť prísnejšie. Súčasťou tohto boja proti čiernym peniazom je mimochodom aj nedávne prekvapivé stiahnutie bankoviek s najvyššími nominálnymi hodnotami z obehu.

Posledná šanca

Ešte predtým, než proti neplatičom daní finančné úrady tvrdo vystúpia, sa však vláda rozhodla dať hriešnikom "poslednú šancu" a vyhlásila časovo obmedzenú amnestiu. Tým, ktorí by v nej prihlásili doteraz nezdanený či načierno nadobudnutý majetok, by dovolila nechať si z neho 55 percent.

Akcia skončila v septembri a žiadny epochálny výsledok nepriniesla. Pôvodne súčet znel: 9,8 miliardy priznaných nezdanených dolárov od 72-tisíc Indov. Príjmy pre štátny rozpočet zo štvormesačnej amnestie teda predstavoval asi 4 miliardy dolárov.

Miliardárska rodina

Ako však informuje CNN Money, tento týždeň indickí kontrolóri zverejnili ešte jeden prípad. A ten vyrazil dych všetkým. Abdul Razzaque Mohammed Sayed, jeho sestra, žena a syn, teda štvorčlenná rodina, prihlásili obnos vo výške 29 miliárd dolárov (27 miliárd eur).

To je teda trikrát viac než ostatní amnestovaní dohromady. Je to výrazne (o bezmála sedem miliárd) viac, než koľko má podľa Bloombergu hodnotu majetok najbohatšieho Inda, ropného magnáta Rukesha Ambaniho. V rebríčku svetových miliardárov Bloomberg Billionaire Index by sa rodina (ak by ju zastupoval jeden človek) umiestnila na začiatku tretej desiatky.

Biele kone?

Ako je to možné? To zatiaľ nikto priamo nepovedal ani nenaznačil. Vláda len uviedla, že žiadosť o priznanie sumy odmietla s tým, že na tak malú rodinu je to podozrivé. A tak trochu v rozpore s princípom celej amnestia začala Sayedovcov vyšetrovať. Komentovať prípad nechcel ani bombajský finančný úrad a kontaktovať sa nikoho z členov rodiny nepodarilo ani reportérom.

Rodina však môže byť iba figúrkou, ako tomu bolo v ďalšom výnimočnom prípade z rovnakej amnestičnej vlny. Mahesh Shah zo západoindického štátu Gudžarát totiž prihlásil 2 miliardy dolárov.

Neskôr v sobotu tamojšiemu televíznemu kanálu EVT v rozhovore povedal, že išlo o peniaze, ktoré mu bližšie nespresnení ľudia zverili na "očistenie" za províziu. Veľmi šikovné to od neho nebolo. Ako pre CNN Money opísal reportér EVT Meghdoot Sharon, daniari si pre Shaha prišli ešte počas vysielania priamo do štúdia.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:35