StoryEditor

Grécko ochromil 24-hodinový štrajk, Atény zasiahli mohutné demonštrácie

08.12.2016, 12:33
Autor:
ČTKČTK
Ľuďom sa nepáčia zámery vlády, ktorá chce viac šetriť.

Grécko sa dnes stretáva so 24-hodinovým štrajkom. V centre Atén ho sprevádzajú demonštrácie tisícok ľudí, ktorí tak protestujú proti ekonomickej politike vlády. Informujú o tom zahraničné médiá. Akciu organizujú hlavné odborové organizácie ADEDY a GSEE. Do práce neprišli napríklad zamestnanci štátnych úradov, bankoví úradníci, lekári štátnych nemocníc, rušňovodič ani námorníci.

V centre metropoly štrajkujúcich na protestných zhromaždeniach už od dopoludnia dopĺňajú predovšetkým dôchodcovia. Polícia uzavrela v miestach demonštrácií dopravu. V kioskoch chýbali tlačené noviny v dôsledku štrajku novinárov, ktorý sa uskutočnil už v stredu.

Obmedzenie štrajkov

"Reagujeme na represie, odriekanie, chudobu a utrpenie. Opäť narážame na nezmyselné požiadavky zo strany veriteľov Európskej únie a Medzinárodného menového fondu," posťažovali si zástupcovia hlavnej odborovej organizácie zamestnancov súkromného sektora GSEE.

Medzinárodní veritelia požadujú, aby Grécko zmenilo svoje pracovné právo s cieľom obmedziť možnosti štrajkov a zároveň uľahčiť prepúšťanie zo zamestnania. Parlament má v noci na nedeľu schváliť návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý zahŕňa príjem dodatočnej miliardy eur z nových daní.

Vysoký dlh

Tie zasahujú do všetkých možných položiek, napríklad pri osobných automobilov, telefónov, platených televíznych kanálov, pohonných hmôt, tabaku, kávy a piva. Verejné výdavky majú súbežne klesnúť o 5,7 miliardy eur. Odbory tiež kritizujú plánované privatizácie, ktoré majú vyniesť dve miliardy eur, vrátane 1,2 miliardy eur z predaja regionálnych letísk.

Verejný dlh Grécka má podľa posledných údajov z Európskej komisie dosiahnuť v tomto roku 315 miliárd eur, respektíve 180 percent HDP. Ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa pritom odmieta tlak niektorých veriteľov na to, aby prijala ďalšie úsporné opatrenia od roku 2019, pretože krajina sa podľa prepočtov bude stále nachádzať v dlhovej pasci.

86 miliárd eur

Silne zadlžené Grécko sa vlani v lete dohodlo s eurozónou na treťom záchrannom programe, v rámci ktorého by malo v priebehu troch rokov dostať až 86 miliárd eur. Atény po dokončení prvej previerky koncom októbra dostali zvyšok peňazí z prvej časti pomoci, celkom 31,7 miliardy eur.

Veritelia tak uznali, že grécka strana dosiahla kľúčových míľnikov v oblasti dôchodkovej reformy, správy bánk, energetického sektoru a výberu daní. Teraz sa jedná o dokončenie v poradí druhej revízie záchranného plánu.

01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 03 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 04 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:31