StoryEditor

Významný český zľavový portál končí. Pripravuje návrh na insolvenciu

15.12.2016, 10:05
Autor:
ČTKČTK
Prevádzkovateľ dôvody neuviedol.

Jeden z najväčších českých zľavových portálov NakupvAkci.cz ukončil činnosť a pripravuje návrh na insolvenciu. Portál to uviedol na svojej stránke. "Ospravedlňujeme sa všetkým zákazníkom i obchodným partnerom, ale naša spoločnosť bola nútená po šiestich rokoch prevádzky ukončiť svoju činnosť," uviedla firma. Dôvod krachu prevádzkovateľ neuviedol.

nakupvakci.cz

​Spoločnosť Garuma v stredu z webu stiahla všetky ponuky zlacneného tovaru. Na facebookovom účte portálu, ktorý firma zmazala, sa množili sťažnosti klientov a obchodných partnerov ohľadom neskorých platieb alebo nedodania tovaru. Vlani bol NakupvAkci na treťom mieste medzi zľavovými servermi s podielom na trhu cez deväť percent.

Návrh na insolvenciu

"V súčasnej dobe pripravujeme návrh na insolvenciu. Klientov, ktorých záväzky dosiaľ neboli uspokojené, preto žiadame, aby sa obrátili na insolvenčný súd s prihláškou pohľadávky," uviedla firma Garuma, ktorá portál prevádzkuje.

Vyhľadávač zliav Skrz.cz ukončil s portálom NakupvAkci.cz spoluprácu preventívne už v novembri kvôli rastúcemu počtu negatívnych recenzií zákazníkov. Na Skrz.cz si na údajne podvodné správanie servera sťažujú desiatky ľudí.

Desiatky sťažností

Česká obchodná inšpekcia dostala v priebehu roka desiatku sťažností od nespokojných klientov portálu. "Sťažovali sa v drvivej väčšine na to, že nedostali zaplatený tovar alebo službu," uviedol hovorca inšpekcie Jiří Fröhlich. Podľa neho sa ale klienti v tomto prípade musia obrátiť na políciu či súd. Podľa E15 dlhujú prevádzkovatelia portálu zo spoločnosti Garuma až päťdesiat miliónov korún (1,85 miliónov eur).

Na zľavovom trhu skončilo za posledných šesť rokov niekoľko malých a aj významných hráčov. Podľa Petra Sýkoru zo zľavového servera Pepa.cz je zjavné, že udržanie stabilnej pozície na trhu si žiada určitú obchodnú transformáciu, nie je možné pokračovať v ponúkaní zliav rovnakým spôsobom ako doteraz.

Konsolidácia trhu

"Trend smeruje k tomu zameriavať sa viac na individuálnu ponuku formou voľby z rôznych balíčkov tovaru a služieb skôr ako na samotnú zľavu. Ďalej začína mať veľký význam zapojenie menších a stredných firiem a českých výrobcov," uviedol Sýkora.

Podľa riaditeľky Slevomatu Marie Chytilovej trh pokračuje v konsolidácii. "Tú pravdepodobne podporí aj zavedenie elektronickej evidencie trhu," uviedla Chytilová.

Z rebríčka zľavových serverov predvlani vypadol vtedy tretí najväčší portál Zapakatel.cz, ktorý ukončil činnosť. Počet aktívnych zľavových serverov v Česku klesol na 40. Obrat zľavového trhu sa pohybuje okolo 3,5 miliardy korún ročne (130 miliónov eur).

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:32