Lucia ŽitňanskáPavol Funtál
StoryEditor

Bankrot zasiahne 10-tisíc Slovákov

08.01.2017, 23:00
Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej sa možnosť zbaviť dlhov formou osobného bankrotu zrýchli, ale aj zlacní.

Laco je jedným z nosičov kufrov na bratislavskej hlavnej stanici v projekte pre bezdomovcov. Chce odísť z ulice a začať odznova. Aby však mohol vyhlásiť bankrot, muselo mu Nota Bene poskytnúť vyše 2 300 eur. Minimálna hodnota majetku je len jednou z prekážok na ceste z dlhovej pasce, celý proces trvá pridlho. „Oddlženie alebo takzvaný osobný bankrot, ktorý by ľuďom pomohol rýchlejšie sa z tejto situácie dostať, je dnes pre bežných ľudí prakticky nedostupný,“ hodnotí desaťročnú prax ministerstvo spravodlivosti a od marca prináša voľnejšie pravidlá.

„Dlžník, ktorý nemá majetok ani príjem, nemá dnes šancu úspešne absolvovať konkurz, pretože nemá dostatočné prostriedky na zaplatenie jeho nákladov,“ potvrdzuje aj partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Radovan Pala. Dodáva, že súd povolí oddlženie iba v prípade, ak dlžník úspešne odfinancoval celý priebeh konkurzu, ktorý môže trvať aj viac ako rok. To činí oddlženie pre nemajetného človeka prakticky nedosiahnuteľným.

Zatiaľ len pár stovák

V roku 2015 využilo bankrot iba 391 ľudí, kým napríklad Česi zaznamenali v rovnakom období až 32-tisíc žiadostí. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odhaduje, že záujem porastie aj u nás. „Myslím si, že koncové čísla budú niekde okolo 10-tisíc za rok, ale ako rýchlo sa rozbehnú osobné bankroty, neviem,“ povedala pre TASR. Do dlhovej pasce pritom nepadajú len bezdomovci. Z údajov Sociálnej poisťovne vyplýva, že exekúcii čelilo koncom minulého roka vyše 33-tisíc dôchodcov.

Podľa právnikov potrvá, kým sa informácie o osobnom bankrote vôbec dostanú medzi ľudí. „Odhadnúť vývoj v rokoch 2018 a 2019 je veľmi ťažké, no vzhľadom na zadlženosť občanov Slovenskej republiky a počtu exekúcií sa dá s odhadom ministerky súhlasiť,“ myslí si Gustáv Palider, správca konkurznej podstaty spoločnosti HMG Recovery. Podobný názor má aj Radovan Pala. „Keďže sú v súčasnosti na Slovensku desaťtisíce dlžníkov pod dlhodobou exekúciou, alebo sú ňou priamo ohrození, sprístupnením oddlženia bude tento inštitút využívaný oveľa častejšie,“ dodal Pala s tým, že odhad ministerky môže byť dokonca konzervatívny, najmä v prvom roku po zavedení novej úpravy.

Dve možnosti

Pokiaľ sa človek bude chcieť zbaviť svojich dlhov, bude mať dve možnosti. Konkurz alebo splátkový kalendár. V druhom prípade sa splácanie dlhov spravidla stanoví na päť rokov. Niektoré pohľadávky však zostanú nedotknuteľné – napríklad vyživovacia povinnosť na dieťa či zodpovednosť za škodu na zdraví. Osobný bankrot bude môcť jednotlivec vyhlásiť iba raz za desať rokov.

Nový zákon vítajú aj samotné spoločnosti, ktoré sa zaoberajú vymáhaním dlhov. „Vnímame to ako pozitívnu správu pre zadlžené osoby, dáva im to možnosť dostať sa z ťažkých finančných situácií a v prípade úspešného skončenia insolvenčného konania začať nový život,“ hovorí Paulina Sapkowska, generálna riaditeľka spoločnosti Kruk. Napriek tomu upozorňuje, že po novom sa môžu ľudia snažiť vyhýbať sa bežnému splácaniu, keďže sa stane osobný bankrot dostupnejším.


Osobný bankrot po novom

Dlhu sa dá zbaviť konkurzom, keď na splatenie dlhov pôjde celý majetok dlžníka.
V prípade takzvaného splátkového kalendára si dlžník majetok ponechá a súd mu určí výšku splátok.
Súd do 15 dní od podania návrhu rozhodne o vyhlásení bankrotu alebo o ochrane pred veriteľmi.
Osobným bankrotom sa nedá zbaviť všetkých dlhov. Povinnosť doplatiť výživné či mzdy zamestnancom ostane.


Za určitých okolností nemôže prísť dlžník o vlastné bývanie. Nehnuteľnosť nemôže ísť do konkurzu, ak je jej cena nižšia ako takzvaná nepostihnuteľná hodnota obydlia. Jej výšku ešte len určí v nariadení vláda.
Ak je cena bytu vyššia ako nepostihnuteľná hodnota, nehnuteľnosť sa predá, ale dlžník dostane späť časť ceny.


Na vyhlásenie osobného bankrotu už nie je potrebné mať majetok v hodnote aspoň 1 650 eur.
Odmena pre správcu sa znižuje zo 650 na 500 eur.


Za sociálne prípady uhradí odmenu správcu Centrum právnej pomoci, dlžník ho musí do troch rokov splatiť.


Nové pravidlá začnú platiť od marca 2017.


Osobný bankrot sa môže vyhlásiť len raz za desať rokov.

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:02