KuchárReuters
StoryEditor

Slovákom nemá kto variť, reštaurácie majú problém nájsť kuchárov

10.01.2017, 23:00
Nízke platy za náročnú prácu. Hlavné dôvody, pre ktoré na Slovensku chýba táto profesia. Kvalifikovaní kuchári radšej uprednostňujú prácu v zahraničí.

„Je to obrovský problém. Nevieme tých kuchárov zaplatiť, ako by si želali. Mnohí z tohto podnikania rozmýšľajú, či sa v ňom oplatí pokračovať,“ hovorí pre HN majiteľ podniku Atilla Restaurant Atilla Szabo. Zvyšovať ceny v jedálnom lístku si kvôli lacnej konkurencii nemôže dovoliť. Firmy už teraz podľa neho varia pod cenu. A kvôli platu kuchárov odmieta znížením nákladov variť menej kvalitné jedlá či polotovary. Po 18 rokoch sa rozhodol odísť z Bratislavy a skúsi otvoriť rodinný podnik inde. Až takmer tri zo štyroch slovenských reštaurácií čelia rovnakému problému – kto bude u nich variť. Vyplýva to z prieskumu Zväzov hotelov a reštaurácií.


Podpriemerné až minimálne mzdy
Problém s nedostatkom kuchárov na trhu si uvedomujú už na stredných odborných školách. „Podľa mojich výpočtov približne tretina žiakov ani nedokončí štúdium,“ hovorí o odbore kuchár riaditeľka Strednej odbornej školy služieb z Levíc Zuzana Nemčoková. Nízke ohodnotenie za dlhý a náročný pracovný čas, k tomu finančne výrazne lákavejšie zahraničie podľa jej prieskumu u žiakov spôsobujú, že aj ten zvyšok, ktorý predsa len odbor doštuduje, v ňom u nás veľmi často nepracuje.


Rovnaký názor má aj generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Zuzana Dúžeková. „Mnohí robia za minimálnu mzdu a skúsia tak radšej niečo iné,“ hovorí Dúžeková. Priemerný hrubý mesačný plat kuchára na Slovensku je podľa portálu platy.sk tesne za hranicou 700 eur, čo je oproti celoslovenskému platovému priemeru vo výške približne 900 eur výrazne nízko. Na Slovensku tak podľa Szaba ostávajú hlavne neodborníci, ktorí sú podľa majiteľa bratislavskej reštaurácie skôr klepačmi rezňov než kuchármi.


Na roztrhanie
Nedostatok kolegov veľmi často pociťujú aj samotní kuchári, ktorí tak v práci niekedy musia robiť za dvoch. „Pokojne tak kuchár ťahá aj dva až tri mesiace, kým sa niekto nájde. Je to na nevydržanie,“ spomína kuchár Ivan Bugala. Ešte minulý rok zverejnil svoj životopis na portáli Profesia.sk. Denne odpovedal na päť telefonátov od rôznych majiteľov reštaurácií. Dokopy išlo o desiatky ponúk práce. „Niektorí už berú všetko, čo má dve nohy a dve ruky,“ hovorí. On sám sa napokon zamestnal v bratislavskom Ufe.


So Szabom sa zhodujú, že problémom nie je len málo kuchárov, ale aj presýtený trh reštaurácií, obzvlášť v našom hlavnom meste. Z prieskumu Zväzov hotelov a reštaurácií vyplýva, že rovnako vážny problém je aj pri obsadzovaní iných profesií, ako sú čašníci, ktorých potrebuje 76 percent podnikov, či chyžné, kde sa túto pozíciu snaží obsadiť viac ako tretina opýtaných prevádzok.


Známy kuchár Pospíšil v Liviane skončil
Jeden z najznámejších kuchárov, držiteľ michelinskej hviezdy Pavel Pospíšil, končí v petržalskej reštaurácii Liviano. „Je to pravda, za tým si stojím,“ potvrdil Pavel Pospíšil pre Hospodárske noviny. „Ukončil som pracovný vzťah na základe toho, že sa zmenilo vedenie,“ dodal. Podrobnosti si známy šéfkuchár nechal pre seba, ale vyjadril sa, že ak sa niektoré veci nezmenia, tento stav z jeho strany zostane rovnaký. Pospíšil vystupuje v televíznej šou o varení, kde spolupracuje so známou slovenskou herečkou a moderátorkou Kamilou Magálovou. „Raz za mesiac som na Slovensku, natáčame šou o varení, inak pracujem v Nemecku,“ hovorí rodák zo Zlína. Jeho reštaurácia Merkurius patrí medzi dvadsať najlepších reštaurácií v Nemecku.

01 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 02 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 05 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:39