Prakticky všetky odborné britské i medzinárodné hospodárske organizácie (britská centrálna banka, MMF, OECD, agentúra Bloomberg a ďalšie) tvrdia, že britskú ekonomiku prípadný brexit výrazne zasiahne. Minulý týždeň sa k tejto záležitosti vyjadril britský minister financií George Osborne, ktorý očakáva, že brexit by britské hospodárstvo znižoval po dva roky o šesť percent oproti stavu, v akom by HDP bolo, keby Británia odhlasovala zotrvanie v EÚ. Vyhlásil tiež, že očakáva prudký rast inflácie a až 18-percentné zníženie cien bytov a domov. Podľa finančnej skupiny HSBC by po brexite mohla tiež až o 20 percent oslabiť libra.Reuters
StoryEditor

Hovoríme iným jazykom a nezaslúžia si plat. Briti sa vyhovárajú, aby nedali cudzincom minimálnu mzdu

11.01.2017, 11:23
Autor:
rdurdu

Spojené kráľovstvo je obľúbenou destináciou pre cudzincov, ktorí hľadajú v zahraničí lepšie platenú prácu a kvalitnejší život. Vrátane našincov, tých je v Anglicku odhadom 90-tisíc, píšu WebNoviny.sk. Spravidla však cudzinci pracujú na menej atraktívnych pozíciach (upratovacie a reštauračné služby), za ktorú poberajú nižšiu, neraz minimálnu mzdu.

Jej úroveň nemá v Spojenom kráľovstve pevnú hodnotu pre všetkých, je odstupňovaná podľa veku. Učni musia za hodinu svojej práce dostať minimálne 3,4 libry, ľudia do 18 rokov 4 libry, zamestnanci vo veku od 18-20 musia dostať aspoň 5,5 libry, pracovníci vo veku 21-24 rokov musia za hodinu svojej práce dostať najmenej 6,95 libry a ľudia starší ako 25 rokov musia od zamestnávateľa dostať aspoň 7,20 libry za hodinu.

Kritika systému

Hodnota minimálnej mzdy sa mení každoročne v apríli, porastie o maximálne pár desiatok pencí, uvádza server Gov.uk, ktorý slúži ako informačná webstránka pre verejnosť. Ľudia pracujúci v Spojenom kráľovstve však nie vždy dostanú minimálnu mzdu.

Od februára 2013 pokutovali úrady takmer 700 spoločností, ktoré dokopy zaplatili 1,3 milióna libier, pretože týmto spôsobom porušovali zákon, píše server TheGuardian.com.

Poslanci však tvrdia, že takto nastavený systém nie je dostatočne tvrdý a zamestnanci sa opakovane sťažujú. Na budúci mesiac odštartuje v Británii kampaň, ktorej úlohou je oboznámiť občanov, že od 1. apríla hodnota minimálnej mzdy za hodinu opäť porastie. Pre zaujímavosť, zamestnancom nad 25 rokov sa zvýši na hodnotu 7,50 libier.

Ozvite sa, vyzýva ministerka

Ako už bolo spomínané, viacerým zamestnancom nie je vyplácaná minimálna mzda a keď sa vecou začnú zaoberať úrady, prídu na rad výhovorky. Zamestnávatelia tvrdili, že nevedeli, že cudzinci majú nárok na minimálnu plácu, že je to časť kultúry neplatiť mladým minimálku, kým sa neosvedčia. "Na toto neexistuje ospravedlnenie," uviedla ministerka obchodu Margot James.

"Kampaň zvýši povedomie najmenej platených ľudí, že musia za svoju prácu dostať minimálnu mzdu. Tiež chcem povzbudiť tých, ktorí si myslia, že dostávajú menej, aby upovedomili úrady," dodala.

Originálne výhovorky

Britský daňový a colný úrad HMRC pripravil zoznam výhovoriek, ktoré použili zamestnávatelia, aby ospravedlnili porušovanie zákona, keďže svojim zamestnancom platili menej ako je hodnota minimálnej mzdy.

1.Zamestnanec nepracoval dobre, tak som si myslel, že si nezaslúži minimálnu mzdu.
2. Je to časť britskej kultúry, že mladí nedostávajú počas prvých troch mesiacoch mzdu, pretože sa najprv musia osvedčiť.
3. Myslel som si, že je v poriadku platiť cudzincom menšiu ako minimálnu mzdu, pretože nie sú Briti a tým pádom na ňu nemajú právo.
4. Nezaslúži si minimálnu mzdu, pretože len varí čaj a umýva podlahu.
5. S mojimi zamestnancami mám dohodu, že budú dostávať menej ako je minimálna mzda: pochopili to a v zmluve dokonca podpísali.
6. Môj účtovník a ja nehovoríme rovnakým jazykom - nechápe, čo od neho chcem a preto moji zamestnanci nedostanú správnu mzdu.
7. Moji zamestnanci si o sebe myslia, že sú živnostníci a na nich sa sa minimálna mzda nevzťahuje. 
8. Moji pracovníci často len postávajú, keď v mojom obchode nie sú zákazníci. Platím ich len vtedy, keď obsluhujú.
9. Môj zamestnanec sa stále učí a preto nemá nárok na minimálnu mzdu.
10. Hodnota minimálnej mzdy neplatí pre môj biznis.

01 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:56