StoryEditor

Slováci spravili nový rekord. Pozrite sa, ktoré autá sme nakupovali najviac

11.01.2017, 23:00
Predajcovia ohlasujú rekordný rok. Ľudia nakúpili najviac áut, odkedy sa vôbec podobné údaje zbierajú.

Slováci už dlhé mesiace míňajú v obchodoch čoraz viac. Ťahajú tým celú domácu ekonomiku. A vyzerá to tak, že teraz sa rozhodli peniaze vo veľkom naliať do nových áut. Ukazujú to čísla Združenia automobilového priemyslu, podľa ktorého slovenskí díleri áut predali k vlaňajšiemu novembru takmer 87-tisíc vozidiel. Aj keď ešte nie sú známe dáta za celý rok, už teraz je jasné, že ide o najlepší údaj od roku 2010. Teda odvtedy, odkedy združenie zbiera údaje jednotným spôsobom.

Vyššie predaje
Silnejúci apetít po nových autách potvrdzujú aj samotní predajcovia. Za prvých jedenásť mesiacov minulého roka hlásia rasty v dvojciferných číslach. „Evidujeme nárast zákazníckych objednávok o desať percent,“ povedal napríklad PR manažér Volkswagenu Marek Chovanec. KIA zasa odkázala, že na Slovensku predala takmer o 16 percent viac vozidiel. Najväčší záujem mali zákazníci o nové SUV-čka, dodala špecialistka predaja Mária Spišiaková.

Celkovo si Slováci nakúpili najviac autá od značiek Škoda, Volkswagen a Hyundai.



Ochotnejší investovať
Za dobrými číslami nájdeme podľa ekonómov silnejúcu životnú úroveň Slovákov. Rast tržieb odráža zlepšenú dôveru spotrebiteľov, ako aj posilnenú spotrebu, hodnotí analytik ČSOB Marek Gábriš. Rovnako sa pod lepšie predaje podpísala klesajúca nezamestnanosť či zvyšovanie miezd. To potiahlo aj rast disponibilných príjmov domácností. „Ľudia sú preto ochotnejší investovať do tovarov dlhodobej spotreby, ktoré viac zaťažia ich rodinný rozpočet, ako je napríklad auto,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Záujem o nové automobily dnes podporujú aj výhodné podmienky na úverovom trhu, vrátane nižších úrokových sadzieb, pripomína analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Predaj bude ďalej rásť
Práve tie zostanú zrejme nízke aj v tomto roku. „Záujem o kúpu automobilov bude preto aj tento rok s najväčšou pravdepodobnosťou pomerne silný,“ dodala. Rovnaký názor má aj analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Hovorí, že pokiaľ bude pokračovať aj tento rok priaznivá situácia na trhu práce a nezačne pokrivkávať ani spotrebiteľská dôvera, záujem o automobily by mohol aj naďalej pokračovať.

Rekordné tržby aj výrobcovia
Celkovo sa predajcom áut v posledných rokoch darí. „Slovensko zaznamenalo prepad predajov áut len v rokoch 2009 – 2010. Predaje sa následne vrátili na predkrízové hodnoty a dnes sú už výrazne vyššie než v roku 2008,“ skonštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Ďalší rekord padol na poli tržieb. Minulý rok rástli takmer 27-percentným tempom, čo je najviac za posledných osem rokov.

Minulý rok prial nielen predajcom, ale aj výrobcom. Napríklad trnavská automobilka PSA oznámila koncom roka až 315 050 vyrobených áut, čo je jej nový rekord na našich výrobných linkách. „Naše automobilky išli minulý rok na plný výkon, k čomu prispel aj silný rast dopytu na globálnych trhoch, na ktoré mieria autá z ich výroby. Na niektorých trhoch sa už čísla blížia k úrovni pred krízou,“ hovorí automobilový analytik Martin Jesný. Čaká sa pritom, že automobilky dovedna opäť pokoria hranicu milión vyrobených áut.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 07:16:35 - Feat.: - Title: Predaj nových áut v Európskej únii v marci klesol, výsledok ovplyvnili veľkonočné sviatky 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:14