TASR
StoryEditor

Odborári v Detve ukončili štrajk. Vybojovali si vyššie platy

12.01.2017, 13:17
Autor:
TASRTASR

Štrajk v PPS Group Detva po troch dňoch skončil. Zamestnanci nastúpili opäť do práce dnes ráno. Predchádzali tomu náročné rokovania zástupcov odborov a zamestnávateľa, ktoré trvali od pondelka 9. januára a definitívne skončili dnes o jednej hodine ráno podpisom novej kolektívnej zmluvy. Hlavná požiadavka odborov - navýšiť zamestnancom tarifné mzdy, sa naplnila.

S účinnosťou od 1. januára tohto roku sa teda zamestnancom v podniku zvýši mzda o 4,5 %, čo znamená s dopadom do výkonnostnej odmeny zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 38,50 eura. Oproti pôvodnému návrhu zamestnávateľa, ktorý navrhoval nárast tarifných miezd zamestnancov o 1,5 %, považuje tento výsledok predseda Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne, Stanislav Ľupták za uspokojivý. „Myslím, že môžeme byť spokojní. Dosiahli sme trojnásobok toho, čo ponúkal zamestnávateľ v prvý deň štrajku.“

Zároveň uviedol, že v zmysle podpísanej novej kolektívnej zmluvy by mali od roku 2018 narásť tarifné mzdy zamestnancov o ďalších 18 eur a v roku 2019 sa bude o mzdovom náraste ešte rokovať. Skonštatoval tiež, že sa v novej kolektívnej zmluve podarilo presadiť zachovanie odchodného nad rámec zákona vo výške jedného až piatich platov, či zachovať množstvo mzdových zvýhodnení a benefitov súvisiacich s pracovným pomerom ako aj slušný sociálny program, ktorý je nad rámec platných zákonov.

Ľupták súčasne ocenil, že sa im so zamestnávateľom podarilo dohodnúť na finančnej kompenzácii zamestnancov počas štrajku. „Došlo k dohode medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľa, že tieto tri dni štrajku budú kvalifikované ako prekážka na strane zamestnancov s náhradou mzdy vo výške priemerného zárobku zamestnancov,“ uviedol.

Ako v stanovisku pre TASR uviedol hovorca PPS Group Ľuboš Schwarzbacher, prvý raz v histórii PPS Group sa podarilo uzavrieť kolektívnu zmluvu až na obdobie troch rokov. "Práve trvanie zmluvy vymenilo vedenie za 4,5-percentné navýšenie tarifných miezd v roku 2017," konštatoval. "V ďalšom roku 2018 by sa mzdy meniť nemali, maximálne o prípadnú infláciu," dodal.

„Pre nás je najdôležitejšia stabilita a spoľahlivosť. Nemôžeme si každoročne dovoliť hazardovať s dobrým menom firmy pred našimi zákazníkmi, ale aj dodávateľmi. Vyslali sme jasný signál, že pravidelné štrajkové pohotovosti v Detve sú, verím, už minulosťou“, povedal generálny riaditeľ PPS Group Rastislav Rusič.

Dohodnuté 4,5-percentné navýšenie tarifných miezd v roku 2017, vníma spoločnosť aj ako kompromis medzi 1,5-percentným navýšením ponúkaným manažmentom so sprostredkovateľom a 7-percentným navýšením, očakávaným zo strany odborov. Tie žiadali aj ďalší - 150 eurový ročný bonus, ktorý z finálneho znenia zmluvy nakoniec vypadol. „Zároveň oceňujeme, že všetky ďalšie sporné body zostali nezmenené a v takej podobe, ako ich navrhoval sprostredkovateľ. To znamená, že sa nevraciame k pracovným prestávkam a nezmenené zostáva aj odstupné na úrovni Zákonníka práce,“ doplnil Rusič. Podľa neho je dôležité aj to, že sa s odbormi dohodli na kompenzácii za účasť v štrajku.

V spoločnosti PPS Group, zaoberajúcou sa výrobou oceľových konštrukcií pre svetových výrobcov banskej, manipulačnej, stavebnej a transportnej techniky, pracuje vyše 790 zamestnancov. Ďalší 44 zamestnanci pracujú prostredníctvom agentúry dočasného zamestnávania. Priemerná mesačná hrubá mzda predstavovala vlani približne 974 eur.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 03 - Modified: 2024-03-28 08:37:58 - Feat.: - Title: Tisíce vodičov autobusov v Soule pre štrajk nenastúpili do práce 04 - Modified: 2024-03-21 12:27:16 - Feat.: - Title: Žilinka podal protest proti rozhodnutiu o odstrele medveďov v revíri Detva 05 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:09