Reuters
StoryEditor

Tvrdý brexit má jedno riziko. Čo bude znamenať pre Slovákov?

17.01.2017, 16:47
Premiérka Mayová potvrdila odchod z únie. Zisťovali sme, ako zmeny ovplyvnia Slovákov a čo to pre nich bude znamenať.

Slováci sa nemusia po vyhlásení Theresy Mayovej obávať zmien, myslí si Matúš Pošvanc, analytik z nadácie F. A. Hayeka. "Nastal status quo. Mayová v prejave uviedla, že zmeny v migračnej politike sa budú dotýkať primárne “neeurópanov”. "Čiže bude primárne zameraná predovšetkým na obyvateľov tretích krajín," uviedol Pošvanc.

Británia robí ramená

Dôvod na znepokojenie je len jeden. "Jediné čoho sa obávam a v prejave to zaznelo dvakrát, je to, že ak dohoda Británie s krajinami Európskej únie nebude pre Britániu výhodná, tak Británia nepotrebuje aj žiadnu dohodu. Je to zásadné robenie ramien," tvrdí Pošvanc. Predpokladu, že by dohoda stroskotala dáva minimálnu šancu. "Británia potrebuje Európu a platí to aj naopak," uviedol Pošvanc.

V budúcnosti môžeme očakávať nastavovanie kvót, ktoré sa budú týkať predovšetkým pracovného trhu. "V praxi to asi bude znamenať, že ak budú určité pracovné pozície neobsadené, budú dopytovať zo zahraničia pracovníkov pôsobiacich práve v tomto sektore. Títo uchádzači budú mať zrejme rýchlejší prístup na trh a dostanú určité typy povolení," tvrdí Pošvanc.

V princípe pôjde o klasickú migračnú politiku. Podobné pravidlá má zaužívané aj Austrália či Kanada. Vyriešenie problému pracovného trhu nebude dramatické. "Problém v tomto sektore sa bude dať vyriešiť jednoduchou deklaráciou. Ľudia s pasmi z vybraných krajín sa môžu zamestnať v oboroch, ktoré nebudú plne obsadené," myslí si Pošvanc.

Mayová: Ľuďom chceme zabezpečiť istotu

S prácou či študovaním v Británii by podľa Pošvanca tiež nemali nastať problémy. "Mayová povedala, že tieto oblasti chce riešiť čo najskôr a zabezpečiť ľuďom istotu. Zároveň viac krát poznamenala, že Európania nebudú mať zásadné problémy," skonštatoval Pošvanc a dodal, že nie je predpoklad, že by Británia robila v tomto obštrukcie.

V tejto chvíli nikto nevie akých bude Británia pracovníkov preferovať. Je však nepravdepodobné, že by bol problém nájsť si v Británii prácu opatrovateľky či barmana.

"Je predpoklad, že sa opätovne zavedie pasová kontrola, no nemyslím si, že by Británia chcela zaviesť pre krajiny Európskej únie vízový styk. Skôr budú pod drobnohľadom ľudia z tretích krajín, ktorí budú podrobovaní kontrole, a pri vstupe do krajiny bude úrady zaujímať čo v krajine plánujú robiť," uviedol Pošvanc.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 03 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 04 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 05 - Modified: 2024-03-15 15:54:56 - Feat.: - Title: Korupcia je závažný problém pre väčšinu Slovákov. Mnohí od tejto vlády zlepšenie nečakajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:01