zena cigareta fajcenie dreamstimedreamstime.com
StoryEditor

"Kde beriete tú drzosť tvrdiť, že normálne je nefajčiť." Čechov nahneval úplný zákaz

19.01.2017, 14:57

Úplný zákaz fajčenia od konca mája schválil český Senát. Aby zákaz fajčenia začal platiť, potrebuje už len podpis prezidenta Miloša Zemana, náruživého fajčiara, ktorý ale sľúbil, že zákon nebude blokovať. "Normálne je nefajčiť," povedal minister zdravotníctva Miloslav Ludvík.

Musíme ochrániť pred negatívnymi dôsledkami fajčenia deti a mladistvých, obhajoval v Senáte návrh zakázať fajčenie v reštauráciách Ludvík. Vlastník Synotu Ivo Valenta bojoval za zachovanie fajčiarní v reštauráciách. "Kde beriete tú drzosť tvrdiť, že normálne je nefajčiť," povedal ministrovi zdravotníctva náruživý fajčiar, podpredseda Senátu za ODS Jaroslav Kubera.

Ľudovec Jiří Čunek kritizoval, že prevádzkar má niesť zodpovednosť za to, ak podá alkohol zjavne podnapitým ľuďom, u ktorých možno "odôvodnene predpokladať, že alkoholický nápoj vzápätí požijú a následne budú vykonávať činnosť, pri ktorej by mohli ohroziť život alebo zdravie svoje alebo inej osoby, prípadne spôsobiť škodu na majetku ". Za to by hrozil až ročný zákaz činnosti. "Ten zákon je dôležitý, ale nepribližuje sa nejaká povodeň. Nemali by sme podľahnúť tlaku, aby to už platilo," povedal Čunek. Rovnakú vec kritizoval aj nezaradený Valenta.

Minister Ludvík to kritizoval ako cestu, ako zákon vrátiť do Snemovne a ešte sa pokúsiť ho zhodiť pod stôl. "Táto vec platí už dvanásť rokov," povedal minister zdravotníctva. Už v decembri úplný zákaz fajčenia v reštauráciách i baroch schválili poslanci 118 hlasmi zo 163 prítomných. 

"Toto opatrenie má chrániť pred škodlivými účinkami tabakového dymu nielen hostí v týchto prevádzkach, ale rovnako aj zamestnancov, ktorí tam pracujú. Títo zamestnanci bývajú denne a dlhodobo vystavení expozícii tabakového dymu s preukázateľne negatívnym dopadom na ich zdravie," povedal minister Ľudovít.

Úplný zákaz fajčenia v reštauráciách bude - keď zákon podpíše prezident - platiť od konca tohtoročného mája, odo dňa, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia vyhlasuje ako Svetový deň bez tabaku. V súvislosti s fajčením ročne v Česku zomrie okolo 18 tisíc ľudí. Fajčiari zomierajú skôr na infarkt či mozgovú mŕtvicu.

Aj v Senáte sa - podobne ako v Snemovni - pokúšali niektorí zákonodarcovia uchovať v reštauráciách fajčiarne. Podľa návrhu Valentu by mali mať fajčiarne vyčlenených 25 percent plochy reštaurácie. O to isté sa v Snemovni usiloval Marek Benda z ODS.

"Tento protifajčiarsky zákon je rovnako tak škodlivý ako samotné fajčenie. Je to neprípustný zásah do slobody podnikania," tvrdil Valenta. "Nesnažme sa stále ľuďom hovoriť, čo majú robiť," vyhlásil. Zákon by mal podľa neho aspoň začať platiť neskôr, až od januára budúceho roka.

Senátor Václav Hampl zvolený s podporou ľudovcov naopak navrhol, že zákon je taký dobrý, že nie je ani potrebné, aby sa ním Senát zaoberal. To, aby horná komora rovno bez diskusie odhlasovala, že zákon posiela na podpis prezidentovi Milošovi Zemanovi, vetoval klub Starostov a nezávislých. Debata o návrhu v Senáte tak mohla začať a trvala štyri a pol hodiny.

"Mne je to jedno, že to je v programovom vyhlásení vlády," povedal šéf klubu Starostov Jan Horník. Bol to práve on, kto vetoval, aby senátori zákon poslali bez diskusie prezidentovi. "Inak musím povedať, že som nikdy nefajčil. Fajčiť už asi nebudem. Možno zo zdravotných dôvodov budem musieť, a to, ‘marušku‘," vyhlásil Horník. Maruškou myslel pochopiteľne marihuanu.

"Návrh toho zákona je mi proti srsti," povedal senátor Zdeněk Papoušek, nestraník zvolený s podporou KDU-ČSL. Argumentoval, že nasledovať by mohol zákaz tučných jedál v krčmách. Reštaurácie by podľa neho stratili zmysel, keby do nich nechodili ľudia.

"Prevádzkovanie reštaurácie je niečo iné, ako súkromný žúr pre kamarátov," obhajoval navrhnutý zákaz fajčenia v reštauráciách Hampl. Zatiaľ podľa neho fajčiari obmedzujú slobodu nefajčiarov. Nie je to tak, že by nefajčiari obmedzovali fajčiarov. "Fajčenie do súčasného životného štýlu nepatrí," povedala senátorka Milada Emmerová zo sociálnej demokracie. Konečné hlasovanie ukázalo, že väčšina hornej komory parlamentu si myslí to isté, čo ona.

01 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 02 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie 03 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 04 - Modified: 2024-03-08 13:50:30 - Feat.: - Title: Revolučná novinka Ploom X pre jedinečné ženy so štýlom 05 - Modified: 2024-03-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Rešpektuj seba aj okolie. JTI dáva možnosť voľby a prichádza na trh s revolučnou novinkou Ploom X
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:45