theresa mayováReuters
StoryEditor

Mayová sa stretla s bankármi. Viacerí potvrdili sťahovanie z Británie

20.01.2017, 10:41
Autor:
TASRTASR

Británia sa po brexite stane šampiónom v globalizácii a voľnom obchode. Povedala premiérka Theresa Mayová bankárom a investorom na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose.

Británia sa podľa nej chce ujať novej úlohy lídra a najsilnejšieho a najväčšieho obhajcu voľného trhu a voľného obchodu na svete.

Jej slová na stretnutí so svetovou elitou v "chráme kapitalizmu" analytici hodnotia ako snahu ubezpečiť poslucháčov, že aj napriek faktu, že do úradu premiérky jej pomohla vlna populizmu, ktorá vlani zaplavila Britániu a USA, je hlasom "stredopravého hlavného politického prúdu". A teda osobou, s ktorou môžu spolupracovať.

Priorita vlády

Britský minister financií Philip Hammond sa pred jej prejavom na WEF tiež pokúšal upokojiť nervóznych investorov. Agentúre Bloomberg v krátkom rozhovore povedal, že finančný sektor v Británii je "veľmi dôležitým odvetvím ekonomiky a prioritou vlády".

To však kontrastuje s plánmi premiérky Mayovej na odchod nielen z Európskej únie (EÚ), ale aj z jednotného európskeho trhu. Banky v Londýne tak prídu o tzv. pasové práva, ktoré im umožňujú ponúkať služby v celom európskom bloku.

Zložité rokovania na obzore

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble odkázal Londýnu, že rokovania s Bruselom o prístupe britských bánk na európsky trh po brexite budú "veľmi zložité", ak prídu o pasové práva.

Ďalšou zlou správou pre premiérku Mayovú je, že úmerne tomu, ako pritvrdzuje svoje plány brexitu, stupňujú bankári, ktorí sa zišli v Davose, plány na odchod z Londýna. A to už od utorka (17. 1.), keď Mayová oznámila, že Británia opustí aj jednotný trh.

Viacerí šéfovia bánk, ktorí sa s britskou premiérkou stretli v Davose, potvrdili, že presťahujú niektoré oddelenia na kontinent. Niektorí už dokonca vedia koľko ľudí odíde z Británie a kam.

Viac ako sa čakalo

Generálny riaditeľ JPMorgan Jamie Dimon pre televíziu Bloomberg dokonca povedal, že po rozhodnutí o tvrdom brexite to vyzerá, že z Británie sa presunie do Európy viac pracovných miest, ako sa pôvodne čakalo.

Šéf HSBC Stuart Gulliver zase prezradil, že londýnski zamestnanci, ktorí generujú približne 20 percent tržieb tamojšej divízie, sa možno presunú do Paríža.

Andrea Orcel, vedúci investičnej divízie švajčiarskej banky UBS skonštatoval, že banka, ktorá pôsobí aj v Nemecku aj v Španielsku, definitívne presunie časť ľudí z Londýna. Otázkou zostáva koľko a kam. Špekuluje sa, že 300 jej zamestnancov sa presťahuje do Španielska.

Banky na odchode

Americká Goldman Sachs uvažuje o znížení počtu zamestnancov v Londýne na polovicu. Časť z nich zamieri do New Yorku a zvyšok na kontinent, napísal nemecký denník Handelsblatt.

A Lloyds Banking Group si už vybrala za sídlo svojej európskej pobočky Frankfurt nad Mohanom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:26